Херсонський священник розповів про знущання у російському полоні

Дата: 24 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Херсонський священник Сергій Чудинович піддавався знущанням у полоні росіян, під тортурами чоловіка змусили формально погодитися на співпрацю з окупантами.

Про пережите він розповів у фейсбуку.

Сергій Чудинович. Фото з соцмереж

Чудиновича окупанти викрали 30 березня в Херсоні прямо з церкви: провели там обшук, після цього посадили священника в авто і вивезли у невідомому напрямку. Наступного дня його звільнили, а після розголосу у ЗМІ про викрадення змусили записати відео, де він заявив, що з нього не знущалися та фізичну силу до нього не застосовували.

Пізніше священник розповів, що записав відео під примусом, і насправді все було не так. За словами Чудиновича, після затримання його вивезли в автівці з окупантами, які були в масках і балаклавах. Привезли в приміщення, яке виявилося приміщенням головного управління Нацполіції у Херсоні.

Спочатку окупанти розмовляли з чоловіком чемно, а потім звинуватили в тому, що він — член терборони, хоча це не так.

“Далі на мене вдягли шапку, зав’язали ніс і шию. І сказали, що я дві години буду думати. Мені не давали пити воду, не пускали до туалету, взяли зразок ДНК і відбитки пальців. Постійно погрожували, що мене чомусь відвезуть в Чорнобаївку, погрожували розправою з родиною, якщо я не буду працювати з РФ”, — розповів священник.

Згодом до нього прийшли невідомі, яких він через шапку не бачив, і почали катування: заламували руки, били палицею в область серця й по ногах, душили, зв’язували руки скотчем позаду. Замість води дали горілку. Дали в руки палицю пощупати руками і сказали, що зґвалтують нею.

“Били, потім роздягли, поставили на коліна, притисли і сказали, що запхнуть в мене палицю. Я прощався з життям, молився. Намагалися зґвалтувати”, — розповів чоловік.

Чудинович зізнався, що в той момент йому було дуже страшно, і він погодився на вимоги окупантів співпрацювати з ними, навіть підписав якийсь документ.

“Мені дуже соромно, що я виявив слабкість, я злякався. Я хочу, щоб всі знали, як вони поводяться з людьми, і що всі відео, де люди говорять, що їх не катували — неправда”, — сказав Чудинович.

6 квітня священник зміг вибратися з Херсона на підконтрольну Україні територію. Тут він одразу пішов до поліції, де розповів про полон і про те, чому був вимушений формально погодитися на співпрацю з окупантами.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що журналіст, ветеран АТО, керівник ГО “Каховський плацдарм” Сергій Цигіпа, викрадений росіянами у Новій Каховці на Херсонщині ще 12 березня, живий.

Окупанти оприлюднили відео з ним, на якому чоловік, відомий активною проукраїнською позицією, розповідає про “сумнівну стратегію української армії”. В описі відео його чомусь представляють як “старшого офіцера командування Сил спеціальних операцій української армії, який переїхав до Росії”.

Знайомі Цигіпи, зокрема журналіст Олег Батурінвказують на те, що така позиція і поведінка йому не притаманна. Тож, найімовірніше, відео з ним зробили під примусом.

Сам Батурін також побував у полоні росіян. Його викрали 12 березня, але невдовзі звільнили. Після повернення чоловік розповів, що його били, принижували, погрожували, обіцяли вбити. Але зламати його окупантам не вдалося.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter