У Київській області підтвердили загибель 1222 цивільних, яких убили російські окупанти

Дата: 10 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронці підтвердили загибель 1222 мирних жителів, яких російські військові убили на території Київської області.

Про це генеральна прокурорка Ірина Венедіктова розповіла в інтерв’ю для телеканалу Sky News.

Бородянка. Фото: Микола Мирний

“Станом на ранок 10 квітня, ми знайшли тіла 1222 мешканців, які загинули під час російської окупації Київської області. Це тільки в Київській області… Звісно, те, що ми бачили на місцях у всіх регіонах України, – це воєнні злочини, злочини проти людяності, і ми робимо все, щоб це виправити”, — зазначила генпрокурорка.

Венедіктова додала, що російські окупанти знищили Бородянку, попри те, що в місті взагалі не було військових об’єктів та підрозділів військових.

За її словами, правоохоронці відкрили 5 600 кримінальних проваджень, які стосуються воєнних злочинів Росії в Україні, і вже є 500 підозрюваних у скоєнні цих злочинів.

Також вона зазначила, що епізоди провадження різняться за розміром.

“В одній справі може йтися про один факт убивства цивільної особи або зруйнування цивільної інфраструктури. В іншій справі може йтися про десятки або сотні епізодів”, — наголосила Венедіктова.

Вона додала, що українські правоохоронці мають багато конкретних фактів щодо скоєння воєнних злочинів у кожній області й у кожному місті.

Нагадаємо, що на Київщині від російських окупантів звільнили десятки населених пунктів й невдовзі після цього почала надходити інформація про звірства загарбників. Так, за 20 кілометрів від Києва біля траси під ковдрою знайшли тіла 4-5 мертвих голих жінок, яких росіяни намагалися спалити на покришках просто на узбіччі дороги. Відомо, що загарбники ґвалтували жінок на Київщині. 

У Бучі окупанти розстріляли сотні цивільних. У місті знайшли братську могилу, де поховані 280 людей зі зв’язаними руками. Багато з вбитих – це чоловіки віком від 18 до 60 років. Знаходили серед вбитих росіянами й підлітків. Про такі випадки розповів мер Бучі Анатолій Федорук виданню The Guardian.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter