На Миколаївщині росіяни викрали місцевого активіста, знущалися над ним, а тоді застрелили

Дата: 08 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Після 10 днів окупації села Лоцкіне Баштанського району Миколаївської області стало відомо про вбитого місцевого активіста Сергія Божка, якого російські окупанти катували. Тіло загиблого знайшли з безліччю вогнепальних поранень.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань, із посиланням на дружину загиблого Тетяну.

Дружина Сергія Божка Тетяна. Фото: Центр журналістських розслідувань

Село Лоцкіне було під окупацією російських військ з 11 березня до 17 березня. За словами Тетяни, її чоловіка Сергія російські військові забрали незадовго до того, як росіянам довелося відступати і залишити село.

16 березня приїхали по нього, взяли під руки, повели. Нічого не казали. Чула тільки, що кричали: “Укроп, укроп”. Їх не було 2-3 години. Прийшли, почали щось шукати. Говорили йому: “Віддай кулемет”. Потім мені: “Мать, полегш чоловікову долю, віддай кулемет”. А звідки в мене кулемет?” – згадує Тетяна Божко.

Дружина побачила чоловіка вранці наступного дня “всього побитого в синцях і з простріленою рукою“.

59-річний Сергій був учителем математики у школі, мав проукраїнську позицію. На думку Тетяни, саме через такі погляди на їхню родину хтось “настукав”, нібито Сергій – боєць полку “Азов”.

Голова сільради Лоцкіно Світлана Федурко згадує, як після виведення окупаційних військ вони разом з іншими мешканцями шукали односельця.

“Коли вони пішли 17 березня, ми все обійшли, шукали. Ми чомусь подумали, що його забрали (окупанти під час відступу). Ці (російські війська) пішли в години 2-3, а ДНРці – увечері. Потім нам кажуть, що десь там вони чули крики та постріли: “Розповідай, розповідай!” – згадує Світлана Федурко.

За словами членів сім’ї Сергія Божка, його тіло знайшли в ямі біля одного з будинків зі слідами тортур та численними кульовими пораненнями в області грудної клітини.

“У тата на одній руці був роздроблений палець. Друга рука сильно роздерта. Шкіра на обличчі стерта. Було 3-4 старих кульових отворів: плече, рука, район легень. І автоматна черга, свіжіша, коли його вже розстрілювали”, – розповідає син закатованого активіста.

Поховали Сергія Божка 19 березня.

Раніше ZMINA повідомляла, що російські окупанти розстріляли човен з людьми, які пливли через Каховське водосховище. 

Група з 14 осіб, серед яких були троє дітей, намагалась втекти з села Першотравневе на Херсонщині. Розстріляний човен знайшли у районі села Мар’їнське Дніпропетровської області. 

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter