В Ірпені іноземні журналісти врятувалися з-під обстрілів та вивели групу місцевих жителів

Дата: 09 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Автомобіль іноземних журналістів з позначкою “Преса” очолив евакуаційну колону з міста Ірпінь на Київщині, попрямував на окупантів і врятував групу цивільних українців з-під обстрілів.

Про це Національну спілку журналістів України (НСЖУ) поінформував журналіст британського панарабського телеканалу AlAraby TV, керівник турецького представництва Аднан Кен Атейтьоркмен.

Джерело: фейсбук-сторінка НСЖУ

Наразі журналісти в безпеці в Києві. Атейтьоркмен назвав дивом свій порятунок разом із 20 українцями, адже вони наважилися їхати колоною прямо на блокпост російських військових.

За словами журналіста, він з колегами прожив чотири доби в облозі в локації приблизно 2 кілометри від Ірпеня. Весь цей час вони чекали на гуманітарні організації чи Червоний Хрест, але ті не змогли дістатися до них через російські блокпости.

“Ми вирішили ризикнути, бо не могли більше там залишатися без їжі, електрики, інтернету, зв’язку, води. Ми обговорювали, що нам робити, і нарешті ухвалили рішення з близько 20 цивільними ризикнути й поїхати дорогою від нашої локації до Києва. У нас були машини, тож ми сформували колону. Я та мій колега Хабіп були на початку колони в машині з позначкою “Преса” та білим прапором”, – розповів Атейтьоркмен.

Дорогою до Києва вони бачили багато знищених цивільних автомобілів, трупи мирних жителів біля дороги. Десь за кілометр від початку шляху російські солдати перекрили колоні шлях.

“Вони запитали нас про наш напрямок, і ми повідомили, що журналісти, з нами є цивільні й ми їдемо до Києва. У мене, мого колеги Хабіба та нашого водія, який є громадянином України, перевірили документи та прескарти”, – уточнив журналіст.

Після обшуків автівок колони всім дозволили перетнути блокпост і рухатися далі. Приблизно за 2 кілометри автівки дісталися до блокпосту української армії.

“Ми всі плакали, дійсно, ми всі плакали на блокпоста української армії, ми обіймали одне одного – жінки, чоловіки, – всі плакали. Це була дуже небезпечна дорога. Росіяни стріляли в нашому напрямку, а одного разу куля пролетіла зовсім поруч. Це було диво, що ми покинули це місце,” – розповів Атейтьоркмен.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що на Миколаївщині біля населеного пункту Водяно-Лорине російські окупанти обстріляли машину швейцарського журналіста Гійома Бріке та відібрали в нього особисті речі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter