У Дніпрі померла 12-річна дівчинка, яку росіяни поранили на початку травня

Дата: 24 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У дитячій лікарні Дніпра померла 12-річна дівчинка з Привілля на Луганщині. 7 травня дитина отримала поранення, і весь цей час лікарі боролися за її життя. 

Про це повідомив керівник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Фото: facebook / Андрій Левківський

“Дівчинка отримала мінно-вибухові травми ще 7 травня. Вона з бабусею та своїми братами та сестрами вибивала килим на вулиці, коли почався ворожий обстріл. Тоді на місці загинули двоє підлітків. Вчора серце дівчинки не витримало”, – розповів Гайдай.

За інформацією ювенальних прокурорів, від початку повномасштабного вторгнення військові РФ убили в Україні 234 дитини, ще понад 433 дитини отримали поранення. Про це повідомили в Офісі генерального прокурора.
 
Станом на ранок 24 травня більш ніж 667 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 234 дитини загинуло та понад 433 поранено”, – йдеться в повідомленні.
 
20 травня через артилерійський обстріл військами РФ селища Чкаловське Чугуївського району Харківської області отримав тяжкі тілесні ушкодження та пізніше помер 16-річний хлопець.
 
Стало відомо, що 8 квітня внаслідок обстрілу ворогом Лисичанська Сєвєродонецького району Луганської області отримали поранення двоє хлопчиків 11 та 13 років.
 
Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 146, Київській – 116, Харківській – 103, Чернігівській – 68, Луганській – 50, Херсонській – 49, Миколаївській – 45, Запорізькій – 28, Сумській – 17, у Києві – 16, Житомирській – 15“, – повідомляють ювенальні прокурори.
 
В Офісі генпрокурора наголошують, що ці дані не остаточні, оскільки триває встановлення загиблих і поранених у місцях активних бойових дій, на тимчасово окупованих та вже звільнених територіях.
 
Також у відомстві зазначили, що через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкодження отримали 1848 закладів освіти, 173 із них – зруйновані повністю.
 
Унаслідок обстрілів російських військових 23 травня в Сєвєродонецьку на Луганщині загинули четверо людей. 

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter