У Дніпропетровській області двоє людей підірвалися на касетному боєприпасі

Дата: 02 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Криворізькому районі на Дніпропетровщині загинули батько та син, які підірвалися на ворожому касетному боєприпасі.

Про це у фейсбуці повідомив керівник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Касетні боєприпаси, якими російські окупанти обстріляли Красногорівку на Донеччині

Місцеві знайшли боєприпаси та принесли їх додому.

“Я вже кілька днів по місцевих телеканалах, радіостанціях, в ефірі центральних телеканалів, у соцмережах закликаю, що не можна підходити до сріблястих циліндриків завдовжки 5 см і діаметром приблизно 2 см”, –  наголосив чиновник.

Крім того, Вілкул закликав громадян перевірити, як виглядають боєприпаси та не підходити близько до них.

Раніше ZMINA повідомляла, що за даними ООН російські військові від початку повномасштабного вторгнення в Україну застосовували касетні боєприпаси в населених пунктах щонайменше два десятки разів. 

Нагадаємо, що під час повномасштабного вторгнення в Україну Росія використовує заборонене озброєння. Нині відомо про скидання на українські міста некерованих касетних та фосфорних бомб. Останні росіяни скидали, зокрема, на Попасну на Луганщині та Краматорськ на Донеччині. 

Міністерство оборони РФ також визнало, що в Україні застосовують важку вогнеметну систему ТОС-1А “Солнцепек”, на якій можуть використовувати термобаричні боєприпаси. Вони руйнують інфраструктуру, серйозно ушкоджують внутрішні органи та спричиняють опіки, що призводить до смерті потерпілих.

Схожі системи Росія використовувала в Афганістані та Чечні.

Прочитати більше про докази використання Росією невибіркової зброї для атаки на цивільних ви можете за цим покликанням.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter