ООН: Росія використовує в Україні касетні бомби

Дата: 31 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові від початку повномасштабного вторгнення в Україну застосовували касетні боєприпаси в населених пунктах щонайменше два десятки разів. 

Про це повідомили в ООН. 

Верховна комісарка ООН з прав людини Мішель Бачелет

Говорити про застосування Росією забороненого озброєння, за словами Верховної комісарки ООН з прав людини Мішель Бачелет, дозволяють перевірені дані. Нині в Україні працюють приблизно 60 співробітників управління, очолюваного нею.

“Вже понад місяць  все населення України переживає живий кошмар. Мільйони людей переживають потрясіння, оскільки вони змушені покидати свої домівки або ховатися в підвалах і бомбосховищах, бо їхні міста розбивають і руйнують”, – сказала вона.

Наразі в ООН підтвердили вже 82 напади на заклади охорони здоров’я, що призвели до щонайменше 72 смертей і 43 поранень, включаючи пацієнтів і медичних працівників. 

“Напади на охорону здоров’я є порушенням міжнародного гуманітарного права і мають негайно припинитися”, – наголосила Бачелет.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини розслідує ці свідчення. Займаються цим Ерік Мозе з Норвегії, Джасминка Джумхур з Боснії та Герцеговини та Пабло де Грейфф з Колумбії.

Касетні боєприпаси, якими російські окупанти обстріляли Красногорівку на Донеччині

Водночас сказати точно, скільки нині загинуло людей внаслідок війни, не вдається через інтенсивні обстріли, зокрема у Маріуполі та Волновасі:

“Мої колеги щодня слухають жахливі історії українців, чиє життя зламав цей конфлікт. Тільки минулого тижня вони поставили просте запитання переселенцеві з міста на Сході України: “Звідки ти?” Він відповів:”Я з Ізюма, міста, якого більше немає”.

Звертаючись до Ради ООН з прав людини у Женеві, Бачелет закликала Росію вивести свої війська з України.

Нагадаємо, що під час повномасштабного вторгнення в Україну Росія використовує заборонене озброєння. Нині відомо про скидання на українські міста некерованих касетних та фосфорних бомб. Останні росіяни скидали, зокрема, на Попасну на Луганщині та Краматорськ на Донеччині. 

Міністерство оборони РФ також визнало, що в Україні застосовують важку вогнеметну систему ТОС-1А “Солнцепек”, на якій можуть використовувати термобаричні боєприпаси. Вони руйнують інфраструктуру, серйозно ушкоджують внутрішні органи та спричиняють опіки, що призводить до смерті потерпілих.

Схожі системи Росія використовувала в Афганістані та Чечні.

Прочитати більше про докази використання Росією невибіркової зброї для атаки на цивільних ви можете за цим покликанням.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter