Російські окупанти за добу завдали 29 ударів по Донеччині

Дата: 31 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

За минулу добу росіяни 29 разів вдарили по Донецькій області. Внаслідок цього є загиблі та поранені, зруйновані житлові будинки та квартири, а також приватні автомобілі та робоча техніка. Місцевих жителів закликають евакуюватися.

Про це повідомляє поліція Донеччини та голова Донецької ОДА Павло Кириленко

Окупанти обстріляли 17 населених пунктів: міста Дружківка, Краматорськ, Слов’янськ, Красногорівка, Авдіївка, Бахмут, Курахове, селище міського типу Очеретине, села Георгіївка, Корсунівка, Карлівка, Тоненьке, Степанівка, Іванівське, Майське, Піддубне, Піскунівка.

Внаслідок цього знищені та пошкоджені 47 цивільних обʼєктів, з них 29 – житлові будинки.

У Краматорську внаслідок ракетного удару пошкоджені щонайменше чотири багатоповерхівки в центральній частині міста. У Слов’янську – будинки за п’ятьма адресами. У Часовому Яру під вогонь потрапили житловий сектор та промзона. Пошкоджені два багатоквартирні будинки.

У Кураховому росіяни поцілили в автостоянку – згоріли приватні автомобілі та муніципальна техніка.

“Росіяни б’ють по цивільних цілях щодня – і робитимуть це й надалі. Кожен їхній обстріл міг би мати значно страшніші наслідки, якби мешканці постраждалих будинків не були вчасно евакуйовані. Саме завдяки своєчасній евакуації сьогоднішня ніч минула без жертв серед цивільного населення попри потужні ракетні удари й значні руйнування”, – зазначив Кириленко, вкотре закликавши жителів області евакуюватися.

Росіяни вели вогонь з артилерії, ЗРК С-300, реактивних систем “Град”, “Ураган”, “Смерч”, скидали на мирні квартали ракети.

Вчора російські війська атакували Дружківку чотирма ракетами із ЗРК С-300. Руйнувань зазнали дві школи, палац спорту, будівля та автомобіль ДСНС.

Сьогодні вночі ракетними ударами ворог вразив Краматорськ і Слов’янськ, де пошкоджено відповідно чотири та п’ять мирних осель.

За 30 серпня росіяни вбили чотирьох мирних жителів Донеччини: двох у Кліщіївці, одного в Бахмуті та одного в Корсунівці. Ще дві людини отримали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Інформація про потерпілих ще уточнюється, на місці кожного ураження працюють поліцейські.

Відомо, що 28 серпня внаслідок обстрілів населених пунктів Донецької області загинули восьмеро людей, ще семеро дістали поранення. У Бахмуті росіяни поцілили біля зупинки громадського транспорту, на якій були люди. Внаслідок розриву касетних боєприпасів загинули мешканці віком від 36 до 60 років.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter