Двоє російських військових у березні розстріляли у спину беззбройних чоловіків на Київщині

Дата: 12 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Журналісти отримали відеозаписи з камери спостереження одного з автосалонів на Київщині, на яких зафільмований момент вбивства російськими військовими двох цивільних беззбройних чоловіків. 

Кадри опублікував американський телеканал CNN.

Скриншот відео

Записи зроблені 16 березня. У той час російська армія намагалась захопити Київ. На відео зафільмовані п’ятеро російських солдатів, які хочуть проникнути у приміщення автосалону, стріляючи по замках та вікнах будівлі.

У якийсь момент до них підходять двоє чоловіків. Журналістам вдалось встановити, що це був власник салону, імені якого не називають, та охоронець – 68-річний Леонід Пляц. До росіян вони підходили з піднятими догори руками. На відео немає звуку, однак зрозуміло, що між групами відбувається діалог, після чого Пляц разом з власником салону розвертають та йдуть. Потім двоє російських солдатів стріляють їм у спини. 

Скриншот відео
Скриншот відео

Власник автосалону загинув на місці, однак 68-річнйи Леонід ще лишався живий, поки росіяни обшукували автосалон. Чоловік зміг дістатись до посту охорони та покликати на допомогу добровольців. Ті приїхали на місце, однак допомогти пораненому не змогли, й він помер.

“Вони кати. Це жахливо, бо мій батько був цивільним. Йому було 68 років, мирна беззбройна людина”, – каже донька вбитого чоловіка Юлія, яка досі не може дивитись запис з моментом вбивства батька, однак хоче лишити його, аби показати дітям у майбутньому. 

68-річний Леонід Пляц. Фото: CNN

Камери відеоспостереження, що були всередині автосалону, зафільмували російських військових, які оглядали вміст ящиків столів та випивали алкоголь. Один з них приміряв шапку, яку знайшов у приміщенні. 

Скриншот відео

Журналісти СNN відправили до Міноборони Росії прохання прокоментувати те, що сталося, але відповіді не отримали. Зі свого боку в Офісі генерального прокурора журналістам розповіли, що ведуть розслідування цих убивств як воєнних злочинів.

Донька Леоніда Пляца сподівається на покарання для вбивць свого батька: “Їх треба судити. Я сподіваюся на міжнародний суд. Не тільки Україна, а й увесь світ має дізнатися про їхні злочини”.

Тіло чоловіка кремували, його прах все ще знаходиться в морзі. Донька сподівається, що одного разу зможе поховати батька в могилі його матері.

Нагадаємо, що до суду направлений обвинувальний акт щодо російського військового Вадима Шишимаріна, якого підозрюють у вбивстві беззбройного цивільного на Сумщині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter