Перед судом постане російський командир, який розстріляв цивільного на Сумщині

Дата: 11 Травня 2022
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо російського військового, командира відділення військової частини №32010 з Московської області, якого підозрюють у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним убивством. 

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Скриншот відео СБУ

Вранці 28 лютого ЗСУ розбили колону російської техніки з боку села Грінченкове на Сумщині.

Четверо російських військових, які були в колоні, щоб утекти, розстріляли з автоматів приватний автомобіль, вкрали його й рушили до селища міського типу Чупахівка. Дорогою вони побачили 62-річного місцевого, який віз узбіччям дороги велосипед і розмовляв телефоном. Саме його, як кажуть слідчі, вбив 21-річний підозрюваний.

Його ім’я в повідомленні не вказують, однак відомо, що це Вадим Шишимарін. Раніше відео його допиту оприлюднювали в СБУ.

“Мені наказали вистрелити. Я вистрелив у нього одну чергу. Він упав. Ми поїхали далі”,пригадував він про події того дня. 

Чоловік, у вбивстві якого обвинувачують Шишимаріна, помер на місці, за декілька десятків метрів від власного будинку.

Селище міського типу Чупахівка. Фото: Google Maps

За словами очільниці Офісу генерального прокурора Ірини Венедіктової, російський військовий є першим з-поміж тих росіян, хто постане перед українським судом за вбивство цивільного. Нині Шишимарін перебуває під вартою. 

Йому загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Сумщина є однією з тих областей, які першими потрапили під удар Росії. Обстрілювали регіон з важкої артилерії, скидали на міста і села заборонені касетні та вакуумні бомби й, можливо, використовували хімічну зброю. 

У квітні тамтешня влада повідомляла про щонайменше сотню вбитих російськими військовими цивільних. Водночас очільник Сумської ОВА Дмитро Живицький наголошував, що кількість убитих збільшується щодня, бо правоохоронці знаходять нові тіла, зокрема на узбіччях доріг. Чимало людей також зникли безвісти. 

Раніше ZMINA розповідала історії декількох мешканців Тростянця та Охтирки, яким вдалося вижити під бомбардуваннями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter