За добу на Донеччині окупанти вбили сімох мирних мешканців та зруйнували школу

Дата: 05 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

У четвер внаслідок обстрілів з боку РФ загинули семеро мирних мешканців Донеччини. Ще девʼятеро цивільних в області дістали поранення.

Про це повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Фото: Павло Кириленко

“За 4 серпня росіяни вбили 7 мирних жителів Донеччини у Торецьку. Ще 9 людей отримали поранення”, – написав Кириленко.

Загалом з початку війни російські військові на Донеччині вбили 685 цивільних і 1759 поранили.

Кириленко додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Крім того, росіяни знищили ще одну школу на Донеччині опорну школу в Очеретиному. До повномасштабного російського вторгнення тут навчалися 353 учні.

Як зазначає Кириленко, чотири роки тому школа відкрилась після капітального ремонту навчання тут було якісне і комфортне. Більша частина обладнання та навчальних матеріалів була своєчасно вивезена у безпечніші регіони України.

“Все, що ми будували роками, росіяни методично нищать в один момент. Одних тільки шкіл вони вже зруйнували 27, ще 248 – пошкодили. Це війна проти українства як такого, і руйнування шкіл – один із численних методів, якими росіяни прагнуть досягнути своєї мети. Але ми переможемо і все відбудуємо!” заявив він. 

Голова ОВА також нагадав, що триває обов’язкова евакуація цивільних з Донеччини. За перші два дні можливістю безплатно виїхати за межі області скористалися 211 людей. Вчора ще 175 вирушили з Покровська до Олександрії та Кропивницького. 

Щоб безплатно виїхати до безпечного регіону та врятувати свою родину від постійних обстрілів і холодів узимку, необхідно залишити заявку за телефоном 0988903318. Після цього слід дістатися до місця збору, звідки буде безплатний підвіз до евакуаційного потяга у Покровську та сісти на безплатний потяг до Кропивницького. Там можна отримати одноразову грошову допомогу на станції Кропивницький або Олександрія та безплатно оселитися у Кіровоградській області. 

Відомо, що 4 серпня російські військові обстріляли зупинку громадського транспорту в Торецьку. У результаті цього восьмеро людей загинули та четверо зазнали поранень, серед них три дитини. Крім того, росіяни пошкодили церкву та поранили тамтешнього священника, пошкодили навколишні багатоповерхівки.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter