Політв’язня Якименка в російській колонії морять голодом за те, що він українець

Дата: 18 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Українського політв’язня Володимира Якименка морять голодом у російській колонії. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Володимир Якименко. Cкриншот відео від 2019 року з фейсбук-сторінки Людмили Денісової

Якименка, якого безпідставно затримали у 2017-му в Криму, а згодом відправили за ґрати за сфабрикованою справою на 15 років, тримають у колонії міста Пугачов, що в Саратовській області. 

Українець не вперше каже про тиск із боку адміністрації установи та тамтешніх силовиків. Так, його змушували прийняти російське громадянство та працювати на російську державу, однак він відмовлявся. 

Тепер, як розповіла Омбудсман, Якименка морять голодом, позбавляючи сніданку, обіду чи вечері, просто через те, що він українець: “Унаслідок недоїдання в нього почалися болі в шлунку, адже він має хронічний гастрит та виразку дванадцятипалої кишки”.

Болі змусили звернутися Якименка до медичної частини колонії, однак там лікарка відмовилася надати йому допомогу та заявила, що “хохлів треба вбивати”

Ненадання допомоги за наявних хронічних захворювань є грубим порушенням не тільки міжнародних документів, серед яких мінімальні стандартні правила поводження з в’язнями, але й російських законів, зокрема статті 17 Федерального закону № 103-ФЗ “Про утримання під вартою підозрюваних і звинувачених у вчиненні злочинів”.

“Такі дії представників пенітенціарних установ РФ є катуванням та способом позбавлення громадян України права на життя”, – каже Денісова.

Денісова закликає Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну звернути увагу на ситуацію Якименка.

Раніше політв’язень уже розповідав про катування російських тюремників та погрози зґвалтуванням за розповіді про умови його утримання.  

Нагадаємо, що станом на початок поточного року, за даними Денісової, у Росії за політично-релігійними обвинуваченнями переслідували 130 українців. Ще понад 200 осіб утримують на території ОРДЛО російські бойовики. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter