У катівнях на території ОРДЛО залишається 251 українець – Омбудсман

Дата: 29 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликає активізувати зусилля та тиск на державу окупанта, щоб звільнити 251 українця, яких продовжують утримувати в катівнях на території ОРДЛО.

Про це йдеться в заяві Денісової до річниці тогорічного звільнення 76 громадян України з утримання на окупованому Донбасі.  

“Нагадаю, що наразі в катівнях окупанта на тимчасово залишається 251 громадянин України. Їх звільнення є надважливим завданням усіх залучених компетентних органів до цього процесу. Продовжуватиму свою роботу задля звільнення наших співгромадян, які перебувають у незаконному ув’язненні країни-окупанта РФ та закликаю міжнародну спільноту діяти разом у цьому напрямі, аби пришвидшити їхнє повернення до мирного життя”, – пише Омбудсман на своїй фейсбук-сторінці.

Як відомо, 29 грудня 2019 року до своїх родин на підконтрольну уряду України територію повернулося 76 громадян, зокрема 12 військовослужбовців, які перебували в полоні на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Після цього, у 2020 році, відбувся лише один обмін: за 20 полонених і заручників російській стороні передали 18 утримуваних осіб, яких звинувачували в різних злочинах в Україні (четверо з них відмовилися повертатися до окупантів).

У серпні голова Офісу президента Андрій Єрмак оголосив, що найближчим часом відбудеться взаємне звільнення утримуваних осіб у форматі “100 на 100”. Але цього так і не сталося.

За даними правозахисних організацій, наразі також щонайменше 103 громадянина України незаконно утримуються в Росії та Криму, 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язні вже отримали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter