РФ переслідує 130 громадян України за політично-релігійними обвинуваченнями – Денісова

Дата: 13 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Росія за політично-релігійними обвинуваченнями переслідує 130 громадян України, з яких 121 особа перебуває за ґратами. 

Про це у своєму телеграм-каналі повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Фото з відкритих джерел

Наразі РФ за політично-релігійними вмотивованими звинуваченнями переслідує 130 громадян України, з яких 121 перебуває в ув’язненні, у тому числі дві жінки (15 – у тимчасово окупованому Криму, 106 – на території Російської Федерації), та дев’ять осіб позбавлені права на свободу пересування. 76 осіб уже засуджено на тривалі терміни, решта – 45 осіб перебувають під судом і слідством“, – йдеться в повідомленні.

Омбудсман наголосила, що серед ув’язнених – багатодітні батьки, люди з важкими захворюваннями, громадські журналісти та правозахисники.

“У сім’ях українських політв’язнів Кремля залишилися без батьківської опіки та уваги 207 неповнолітніх дітей”, – додала Денісова.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини також зазначила, що РФ нехтує міжнародним гуманітарним правом і порушує права українців, які перебувають у незаконному увʼязненні.

Нагадаємо, що, за даними Омбудсмана, на території ОРДЛО бойовики досі утримують понад 200 українців. Минулого року відбувся лише один обмін, під час якого 20 полонених передали Україні, а 18 осіб, яких звинувачували в різних злочинах в Україні, передали проросійським бойовикам. Четверо з них відмовилися повертатися на окуповані території. 

До цього обмін відбувся в грудні 2019 року. Тоді на підконтрольну уряду територію повернулося 76 громадян, зокрема 12 військовослужбовців, які перебували в полоні бойовиків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter