За тиждень у Тростянці задокументували близько 20 фактів катування російськими військовими місцевих

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Тростянці на Сумщині слідчі задокументували близько 20 фактів катування російськими військовими місцевого населення.

Про це повідомили у ДБР.

Наслідки російського вторгнення у Тростянці

Колона російської техніки зайшла у Тростянець у перший день повномасштабного вторгнення, 24 лютого, а звільнила місто 26 березня 93-тя бригада “Холодний Яр”. У Тростянці з населенням у 20 тисяч людей місяць перебували як російські військові, так і бойовики так званих “ЛДНР”.

За час окупації там пошкодили щонайменше 122 житлові будинки, постраждала центральна частина міста, район лікарні, яку обстрілювали щонайменше три рази, лісництво, залізничний та автовокзал, а також історичні пам’ятки. 

У ДБР кажуть, що вже знайшли місця розташування російських бойових частин, вогневі позиції й загалом оглянули 154 вулиці, пошкоджені від артилерійських обстрілів. Це дорівнює близько 1 тис. 200 гектарів забудови, або приблизно 45% площі Тростянця. 

Щодо катувань місцевих, то слідчі кажуть, що встановили місця, де людей піддавали тортурам. Там виявили кийки, кайданки, металеві кліщі та одяг потерпілих зі слідами крові. У спілкуванні з журналістами жителі Тростянця раніше розповідали, що за час окупації зникло багато людей, а багатьох росіяни розстріляли. У перші дні загарбники шукали поліцейських та атовців, а іноді просто забирали людей та стріляли по тваринах. 

Гірше, за словами містян, стало, коли до Тростянця приїхали бойовики з Донбасу. 

“Вони казали: “Ми терпіли 8 років, і ви тепер терпіть так само”. Їздили по місту, проїхалися танком по цвинтарю, потім його замінували. На щастя, я більше з ними не перетинався”, – пригадує чоловік на ім’я Віктор

У межах кримінальних проваджень, відкритих щодо подій у Тростянці, досі триває ексгумація тіл загиблих місцевих мешканців й призначаються судово-медичні експертизи.

Виявляють у місті й ворожі боєприпаси та розтяжки. Раніше п’ятеро місцевих дітей підірвались на російських мінах.

Правоохоронці кажуть, що робота у місті не завершена й оперативно-слідчі дії тривають.

Нагадаємо, що на Сумщині російська армія зруйнувала та пошкодила майже 1000 об’єктів інфраструктури й вбила щонайменше дві сотні людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter