У Тростянці на Сумщині на російських мінах і розтяжках підірвалися п’ятеро дітей

Дата: 17 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Тростянці Охтирського району Сумської області, який майже місяць перебував під контролем окупантів, на російських мінах і розтяжках підірвалися п’ятеро дітей.

Про це повідомив міський голова Юрій Бова, пише 24 канал.

Акція в пам’ять про дітей, загиблих внаслідок російської агресії проти України. Сан-Хосе (США), 24 березня 2022 року. Джерело: the-village.com.ua

Бова розповів, що 16 квітня на розтяжці підірвався місцевий мешканець, який вийшов до лісу погуляти з собакою. Собака вибіг за межі дороги і зачепив розтяжку. На щастя, чоловік вижив.

“Таких випадків дуже багато. У нас вже загинули від потрапляння на міни, різні розтяжки п’ятеро дітей. Є поранені також. Таких предметів ще досить багато”, — сказав він.

За словами мера Тростянця, найчастіше окупанти мінували блокпости та місця, де була техніка. Фахівці працюють без вихідних, щоб розмінувати територію, але наразі у місті є ще багато доріг, які не перевірили, уточнив він.

Нагадаємо, що Тростянець перебував під тимчасовим контролем окупантів з початку широмасштабного наступу армії РФ на Україну і до 26 березня, коли його звільнили українські військові. За цей час окупанти розставили багато розтяжок, замінували кладовища, лісопосадки, паркові зони, адміноб’єкти.

Про небезпеку розтяжок у будинках і мін на дорогах фахівці також попередили жителів Київської області. Російські війська, відступаючи з Київської області, залишили вибухівку в машинах, розтяжки в будинках, нерозірвані снаряди та міни на дорогах – через усе це гинуть і травмуються місцеві жителі.

За даними Уповноваженої з прав людини у Верховній Раді Людмили Денісової, з початку нової агресії РФ в Україні загинули 202 дитини, 361 — постраждала.
 
Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter