“Пристрелю сейчас, с*ка!”: військові РФ катували та вбивали місцевих жителів у Високопіллі

Дата: 06 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Селище Високопілля на Херсонщині було під окупацією росіян майже пів року. Після його звільнення на початку вересня Міжнародна правозахисна організація “Truth Hounds” задокументувала воєнні злочини, які чинили російські окупанти в селищі. 

Про це організація повідомила на своїх сторінках у соцмережах.

Наслідки російської окупації Високопілля. Фото: видання “Мост”

Правозахисники опублікували свідчення про вбивство подружжя, яке сталося на початку червня.

“1 червня, між 7:00 та 8:00 ранку, група п’яних військових ходила з хати до хати, вони погрожували людям, запитували, по якій частині тіла їм краще вистрілити. У той ранок вони зайшли на подвір’я Сергія. Коли він вийшов з будинку, військові одразу вистрілили в нього. На звук пострілу вискочила його дружина Світлана, росіяни вистрілили в неї вісім разів та добили одним пострілом у голову”, – йдеться в повідомленні.

Один з опитаних місцевих мешканців розповів про росіян, які стріляли йому в спину, руку та ногу з травматичної і бойової зброї.

“Після першого вистрілу я відчув біль у лівій лопатці, разом з табуреткою впав на коліна і завалився на правий бік. Він продовжив стріляти, було ще чотири попадання по спині та одне по руці, тоді він перезарядив зброю, ще раз вистрілив над моєю головою і сказав: “Не ссы, травмат”. Я знову почув клацання затвора і ще один вистріл, відчув дуже сильний біль у гомілці ззаду. Росіянин сказав: “Это чтобы ты далеко не убежал”. Після вистрілу інший військовий запитав: “Может, ему доктора?”, на що перший відповів: “Ничего, не сдохнет”. Це вже був не травмат, але мені пощастило: куля пройшла наскрізь”, – розповів чоловік.

Наслідки російської окупації Високопілля. Фото: видання “Мост”

Також задокументовано застосування тортур, жорстоке поводження з цивільними особами, знищення майна і ймовірні випадки сексуального насильства.

Один з них був дуже п’яний (російський військовий. – Ред.), постійно клацав автоматом та направляв його на нас, потім простягнув цей автомат моєму синові та сказав: “На, бери, стреляй по нам”. Син відповів, що ніколи в житті не тримав зброї… Тоді цей військовий знову піднявся на другий поверх, розбиваючи все скло і дзеркала, там була моя невістка. Він приставив до неї автомат та крикнув: “Пристрелю сейчас, сука!”… Чоловік попросив їх піти, вони відповіли, що підуть, тільки якщо ми дамо їм цигарок та горілки”, – розповіла ще одна мешканка Високопілля.

За словами представників місцевого самоврядування, впродовж пів року окупації населення селища скоротилося майже вдесятеро: наразі в селищі міського типу перебуває до 500 осіб (у порівнянні з близько 4500 мешканцями станом на 24 лютого 2022 року).

Напередодні повідомлялося, за пів року повномасштабного вторгнення Росії Центр прав людини ZMINA задокументував щонайменше 311 випадків насильницьких зникнень українців на новоокупованих територіях.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter