В Україні військові РФ застосували близько 200 видів забороненого озброєння – The New York Times

Дата: 20 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російські війська під час війни в Україні застосували проти українських військ та міст з мирними жителями не менше 210 видів забороненого міжнародними конвенціями озброєння.

Про це повідомляє американське видання The New York Times.

Фото: Deutsche Welle

“Масштаби свідчень, зібраних і каталогізованих The Times, показують, що використання Росією цих видів зброї не було обмеженим. Фактично з початку вторгнення воно сформувало основу військової стратегії країни”, йдеться в повідомленні.

Експерти вивчили понад тисячу фотографій наслідків обстрілів українських населених пунктів, на яких велися бойові дії, та інших територій України. Також вони розглянули фотографії нерозірваних російських боєприпасів та залишків тих, що спрацювали. Встановлено понад 2000 боєприпасів, більша частина з яких некеровані.

З видів зброї, які вдалося ідентифікувати, понад 210 заборонені міжнародними договорами. Переважна більшість це касетні  боєприпаси, які становитимуть серйозну небезпеку для цивільного населення протягом десятиліть після закінчення війни. 

Більшу частину некерованих снарядів, які небезпечні насамперед для мирного населення, окупанти випустили з гаубиць Д-30 і РСЗВ “Град”, а також 300-мм снаряди від РСЗВ “Смерч”. Крім цього, окупанти використовують заборонені конвенціями протипіхотні міни, а ще мінують гранатами місця, в яких немає військових, але куди обов’язково прийдуть мирні жителі. 

“Згідно з нашим аналізом, боєприпаси та залишки зброї були виявлені по всій Україні, і близько однієї п’ятої з них було виявлено за межами районів присутності російських військ. Хоча деякі з боєприпасів ймовірно використовувалися під час авіаударів, багато з них, швидше за все, були випущені з максимальної дальності. Це означає, що російські військові могли недооцінювати ступінь загрози для цивільного населення та цивільних структур”, зазначає Times.

Раніше організація Human Rights Watch у своєму звіті “Інтенсивна та тривала шкода: напади з використанням касетних боєприпасів в Україні”, повідомляла, що точну кількість нападів Російської Федерації на Україну з використанням касетних боєприпасів встановити неможливо. Однак сотні з них уже задокументовано. 

Відомо, що з початку повномасштабного вторгнення щонайменше вісім областей України зазнавали нападу з використанням касетних боєприпасів: Чернігівська, Дніпропетровська, Донецька, Харківська, Херсонська, Миколаївська, Одеська та Сумська області.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter