“Мені сняться жахи, що вони шукають мене”: ще одна жінка з Київщини розповіла про зґвалтування російськими окупантами

Дата: 15 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На Київщині російські окупанти ґвалтували місцеву мешканку та змушували її дивитись на тіло вбитого ними сусіда. 

Свідчення постраждалої записали журналісти “Радіо Свобода”. 

Скриншот відео

Світлана (ім’я жінки змінено з міркувань безпеки) живе у селищі на Київщині, яке росіяни, ймовірно артилеристи, тримали під своїм контролем близько місяця. Окупанти, за її словами, ходили по оселях місцевих, деякі просили їсти, а інші грабували людей. 

9 березня Світлана почула стук у двері, але подумала, що це її сусід. Коли вона відчинила, то побачила трьох росіян. Під час спілкування між собою вони назвали свої імена: 19-річний Данило, Олег та командир Олександр.

“Кажуть: “Ти з нами, а чоловіка в штаб”. Мене отак почало трусить, я перелякалась. Кажу командиру: “Ви нас не уб’єте?”. Він відповів: “Зробите, як ми кажемо, не уб’ємо”, – пригадує постраждала. 

Жінку вивели на вулицю та повели до сусіднього будинку, де мешкала інша жінка: “Мене отак схопив, я кажу: “Руку уберіть”. Він мені: “Закрий рот!”…Мене біля криниці той Даня нумо мацати. Він з автоматом, я нічого не могла вдіяти”.

Росіянин на ім’я Олег вистрілив сусіду жінки у голову, а інші змушували її дивитись на тіло. Згодом дружину вбитого та Світлану відвели до іншого будинку: “Повели нас у другу хату. Як її ґвалтували я не бачила”.

Сексуальне насильство щодо Світлани, за її словами, вчиняв чоловік на ім’я Данило: “Я думало, що він мене вб’є. Чи воно наркотики приймало, але був перегар конкретний. Дуже жорстока людина. Я з ним хотіла поговорити, щоб відволікти. Він розповідав, що в нього є дівчина”.

Невдовзі жінці вдалось втекти, а прихисток вона знайшла у будинку сусіда, де переховувалась наступні два тижні. 

“Я досі сиджу в нього. 10 березня вони ходили людей грабували, а мені здавалось, що мене шукають. Два тижні я сиділа вдома й не виходила. Люди питали, де я ділась. Потім, як снаряди стріляли, то ми вже городами бігали до сусідки ховатись у льох… Мене теліпає дотепер, я не можу у себе прийти. Я вже прошу сильні заспокійливі, мені сняться жахи, що вони мене шукають”, – каже постраждала. 

Відтоді Світлана не бачила своїх кривдників: одні казали їй, що вони “поїхали далеко”, а інші розповідали, що їх вбили: “Я їх убитими не бачила. Пред’явіть мені докази, адже говорити багато можна”.

Журналісти “Радіо Свобода”, які записали свідчення постраждалої, повідомили про факт зґвалтування правоохоронцям. 

Про численні випадки зґвалтувань жінок та дітей під час окупації Київщини російськими військами раніше вже повідомляла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова та фахівці, які працюють з жертвами цих злочинів, зокрема психологиня Лілія Шакалова. Першу підозру за фактом зґвалтування жінки із села Шевченкове на Київщині в Офісі генерального прокурора оголосили наприкінці березня.

Нині правоохоронці розпочали низку кримінальних проваджень за такими фактами не тільки в Київській, але й у Донецькій, Харківській та Херсонській областях. 

Постраждалі можуть звернутись за безоплатною психологічною допомогою. Реабілітація розрахована на дітей, дорослих та членів їхніх сімей. Додаткову інформацію можна отримати за телефоном +38 073 460 38 60.

Ви також можете допомогти зібрати кошти, зокрема на екстрені контрацептиви й ліки за рецептом для потерпілих і на набори для збирання та зберігання речових доказів сексуального насильства. Збір почала білоруська благодійна організація BYSOL.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter