У Чернігові загинули близько 700 людей, більшість загиблих вже упізнали

Дата: 08 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного російського вторгнення у Чернігові загинуло близько 700 людей. 

Про це розповів мер міста Владислав Атрошенко

Тіла загиблих внаслідок російського обстрілу гуртожитку у Чернігові. Фото: ДСНС

Російські військові обстрілювали Чернігівщину та сам Чернігів від перших днів повномасштабного вторгнення. У місті не було світла, газу, води, а тому людям доводилось готувати їжу на багаттях. Масову евакуацію провести також не вдавалось, адже окупанти замінували дороги та скинули авіабомби на автомобільний міст через Десну, який сполучав Київ і Чернігів. Ті, хто наважувались поїхати, використовували стежки в лісах.

Атрошенко зазначив, що Чернігів пережив всі жахіття війни. 

“Ми бачимо це по тій кількості ящиків зі снарядами та кількості гільз, які знаходять при зачистках навколишніх сіл та територій. Це тисячі снарядів, а можливо, десятки тисяч снарядів 152 калібру, тисячі мін 120 калібру. Це принесло значні руйнації”, – каже він. 

Ще наприкінці березня Омбудсман казала, що околиці Чернігова розбомблено повністю, а передмістя – на 60%. За словами Атрошенка, влада систематизує всю інформацію про руйнування, а обсяг робіт, які треба провести для відновлення інфраструктури, схарактеризував як колосальний. 

Нині у місті та області активно проводять розмінування. Лише за один день роботи, як розповіли у ДСНС, на Чернігівщині вилучили 3 тисячі 213 одиниць боєприпасів, зокрема ракети “Точка У”. Місцевих просять не чіпати такі предмети та обов’язково повідомляти про них на 101 або 102. 

Касетні боєприпаси росіян, які знаходять піротехніки на Чернігівщині. Фото: ДСНС

До початку бойових дій у Чернігові проживало 285290 тисяч людей й приблизно половині вдалось поїхати. Зараз, за словами мера, умовно можна сказати, що у місті залишилось від 80 до 95 тисяч жителів. Ці цифри отримали, спираючись на дані мобільних операторів. 

Щодо кількості загиблих, то Атрошенко зазначив, що ці дані також не є точними: “Я можу назвати приблизну кількість – це 700 людей, це і військових і цивільних. Крім того, є 70 тіл невпізнаних. Ми не можемо ідентифікувати їх. І є 40 людей, які зникли безвісти. Приблизно є розуміння причин (зникнення. – Ред.), але доказів немає”. 

Атрошенко пояснює, що є випадки, коли люди, яких офіційно вважають зниклими безвісти, скоріш за все, загинули внаслідок бомбардувань. 

“От є випадок, коли чоловік дзвонить дружині одразу перед бомбардуванням… Відбулось бомбардування, дружина вижила, бо була всередині приміщення, і коли вийшла, то чоловіка (який чекав її біля входу. – Ред.) не знайшла. Його шукають досі. Я чітко знаю, якщо він стояв у радіусі 40–50 метрів від точки попадання авіабомби, то він згорів дотла. Його просто не існує, його неможливо знайти. Ми бачимо це по машинах, які згоріли до вугілля. Колір металу в них усіх рудий – це говорить про надзвичайно високу температуру, в якій побував цей метал”, – каже очільник міста. 

Нагадаємо, що на початку березня російські окупанти в Чернігові скинули щонайменше вісім некерованих бомб, що впали на містян, які стояли в черзі за продуктами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter