В Україні понад 82 тисячі квадратних кілометрів території потребує розмінування

Дата: 22 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Щонайменше 82,5 тисячі квадратних кілометрів території України потребує розмінування. 

Про це повідомили в Асоціації саперів України. 

Розрахунки експертів є орієнтовними, а всі дані вони обробляють на основі відкритих джерел за допомогою спеціального геоінформаційного програмного забезпечення і Відповідно до стандартних операційних процедур організацій Асоціація саперів України та оператора протимінної діяльності Demining Solutions, з урахуванням рекомендацій IMAS 08.10, Національного стандарту ПМД 8820:2018..

Судячи з мапи, розмінування потребує вся Херсонщина, значна частина Запорізької області, Київщини та Харківщини, а також Чернігівщина та Сумщина. Як небезпечну територію на мапі позначено й Миколаїв. 

“Після перемоги зазначені території підлягатимуть гуманітарному розмінуванню! Цей тягар також ляже на плечі українців”, – кажуть в Асоціації саперів України. 

За оцінками міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, після завершення бойових дій для розмінування територій знадобиться декілька років, однак вже у цьому процесі Україні допомагають Франція, Польща, Греція, Німеччина, Литва, Австрія, Швеція та Швейцарія, Бельгія, Естонія, Нідерланди, Канада, Румунія та США.

Результати розмінування 12 гектарів території біля населених пунктів Петрівське-Богданівка у 2019 році. Фото: ДСНС

“Це я назвав ті країни, від яких ми вже маємо конкретну допомогу. Щодо того, що надається, – це і пожежні автомобілі, і медичні шпиталі, і засоби захисту – бронежилети, каски”, – уточнював міністр на брифінгу 16 березня. 

Ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україні міни та нерозірвані снаряди, за підрахунками ООН, становили загрозу життю щонайменше двох мільйонів людей на сході країни. Лише від серпня 2020-го до січня 20201-го там внаслідок підриву на мінах загинули вісім цивільних. Наприкінці листопада 2020-го тодішній міністр з питань тимчасово окупованих територій Олексій Резніков говорив, що розмінування окупованого Донбасу займе не менш ніж чверть століття.

Росія активно зривала цей процес. 

Фотографія обкладинки: ДСНС

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter