Росія блокує розмінування ділянок, заплановане ще минулого року, – Україна в ТКГ

Дата: 08 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Росія заблокувала запланований розгляд питання розмінування 19 ділянок, погоджених улітку 2020 року в межах роботи безпекової підгрупи ТКГ.

Про це повідомляє Українська делегація в ТКГ у телеграмі. 

Розмінування території біля села Гнутове в Донецькій області. Фото: ДСНС

Бойовики зривають розмінування, обстрілюючи піротехніків. Один з таких випадків трапився навесні поточного року біля села Гнутове в Донецькій області, де мали розмінувати 12 гектарів. Бойовики відкрили вогонь по піротехніках, а тому всю їхню команду довелось евакуювати. 

Українська делегація в ТКГ також наголошує, що Росія блокує й відкриття КПВВ зі свого боку лінії розмежування. 

Занепокоєння викликають у членів контактної групи й повідомлення про обмеження свободи пересування представників СММ ОБСЄ та виведення з ладу або знищення технічного обладнання місії, що фіксує, зокрема, нові замінування на окупованій території. 

“За минулий тиждень свобода пересування СММ ОБСЄ була обмежена 15 разів, усі випадки відбулися на окупованих територіях, що було відзначено в останньому звіті СММ”, – розповіла Українська делегація в ТКГ.

До наступного засідання ТКГ Україна разом з новопризначеною модераторкою Гуманітарної підгрупи Шарлоттою Реландер закликають Росію актуалізувати списки утримуваних осіб для пришвидшення підготовки до проведення наступного етапу одночасного взаємного звільнення.

Занепокоєння викликають у членів контактної групи й повідомлення про обмеження свободи пересування представників СММ ОБСЄ та виведення з ладу або знищення їхнього технічного обладнання

Українська сторона також надіслала ноти до ОБСЄ про грубі порушення режиму припинення вогню російськими збройними формуваннями та втрати з боку України. Делегація звернулася й до ОБСЄ з проханням сприяти організації візиту інспекторів Міжнародного агентства з питань атомної енергії, які мають провести перевірку стану ядерних матеріалів на кількох об’єктах на окупованій території. 

Нагадаємо, що міни та нерозірвані снаряди, за даними ООН, становлять загрозу життю двох мільйонів людей на Сході України. Від серпня минулого року та до січня поточного на Донбасі внаслідок підриву на мінах загинули щонайменше вісім цивільних осіб. ZMINA докладно розповідала про те, скільки дітей постраждало від мін на Донбасі і яка їм потрібна допомога.

Фотографія обкладинки: ДСНС

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter