Безпілотник ОБСЄ помітив біля окупованої Веселогорівки близько 100 протитанкових мін

Дата: 30 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Безпілотник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ зафіксував близько 100 протитанкових мін на двох полях поблизу тимчасово окупованого населеного пункту Веселогорівка.

Про це повідомили на сторінці Операції об’єднаних сил у фейсбуку.

Окрім майже сотні мін біля Веселогорівки спостерігачі помітили на околиці тимчасово окупованого Бетманового чотири протитанкові міни, а також ще шість нещодавно встановлених попереджувальних знаків про мінну небезпеку на блок-пості поблизу тимчасово окупованого населеного пункту Стила. Знаки встановили в полях на північно-західному і південно-східному краях автошляху Т0509.

“Спостерігачі  систематично фіксують нові випадки мінування збройними формуваннями Російської Федерації тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей”, – розповіли монітори. 

Наслідками безконтрольних мінувань, як зазначили в ООС, є часті факти загибелі та поранень цивільних, у яких бойовики звинувачують українській військових:

“Злочинно нехтуючи питаннями гуманітарного характеру, найманці намагаються перекласти відповідальність за свої злочини та бездіяльність на українську сторону, вдаючись до відвертих маніпуляцій і брехні, використовуючи горе та біль громадян, що мешкають на тимчасово окупованій території”.

Також в ООС нагадали, що бойовики зривають процес розмінування на підконтрольній українському уряду території. 

Нагадаємо, що у квітні російські медіа та підконтрольні бойовикам сайти почали поширювати фейк про те, що військові Збройних сил України нібито скинули вибуховий пристрій за допомогою безпілотника на селище Олександрівське, яке розташоване за 15 кілометрів від лінії розмежування, біля окупованого Єнакієвого. Внаслідок цього нібито загинули п’ятирічна дитина та літня жінка. 

Виявилося, що факт загибелі дитини реальний, однак через маніпуляції в пропагандистських медіа читачі не знали про те, що боєприпас дитина нібито знайшла в сараї рідних. Згодом СБУ почала розслідувати інцидент із загибеллю дитини як теракт.

Міни та нерозірвані снаряди, за даними ООН, становлять загрозу життю двох мільйонів людей на Сході України. Від серпня минулого року та до січня поточного на Донбасі внаслідок підриву на мінах загинули щонайменше вісім цивільних осіб.  ZMINA докладно розповідала про те, скільки дітей постраждало від мін на Донбасі і яка їм потрібна допомога.

Фотографія обкладинки: AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter