ОБСЄ просять перевірити російський фейк про вбиту дитину на Донеччині

Дата: 06 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Україна закликала Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ перевірити російський фейк про нібито вбиту українськими військовими дитину в селищі Олександрівське на Донеччині.

Про це повідомила у телеграм-каналі Українська делегація у Тристоронній контактній групі.

Фото: Necro Mancer у твіттер

Першим про фейк, який активно почали розповсюджувати російські медіа та підконтрольні бойовикам сайти, повідомив у фейсбуку член української делегації в ТКГ Денис Казанський. За версією пропагандистів, військові Збройних сил України нібито скинули вибуховий пристрій за допомогою безпілотника на селище Олександрівське, яке знаходиться за 15 кілометрів від лінії розмежування, біля окупованого Єнакієво. Внаслідок цього нібито загинули 5-річна дитина та літня жінка. 

“Сама розповідь виглядає абсолютно дико і нелогічно. Виходить, що український дрон без проблем, минаючи всі засоби ППО, спокійно залетів в тил бойовикам. Але замість того, щоб розбомбити якусь базу з технікою або командний пункт, просто вибрав в якості мішені випадкових людей в городі. І, скинувши на них вибуховий пристрій, так само спокійно полетів назад”, – розповідає Казанський. 

За словами члена ТКГ, факт загибелі дитини реальний, однак через маніпуляції у пропагандистських медіа читачі не знають про те, що боєприпас дитина нібито знайшла у сараї рідних. 

Заголовки російських медіа про нібито інцидент з безпілотником на Донбасі

“Тільки боєприпас, який забрав його життя, не впав з неба, а, мабуть, зберігався десь в сараї або просто лежав у дворі. Гранати, монки, снаряди – звичайні знахідки для зони АТО/ООС. І часто люди тягнуть такі знахідки до себе додому”, – розповів Казанський. 

Про версію зі знахідкою снаряду говорять й фахівці з платформи StopFake. Вони зв’язались з чоловіком, який раніше мешкав в Олександрівському та досі має там родичів і знайомих. Він підтвердив слова про нещасний випадок. 

“З огляду на значну віддаленість населеного пункту Олександрівське від лінії зіткнення сторін, що ставить під сумнів можливість використання на такій відстані БПЛА (безпілотні літальні апарати – Ред.), а також беручи до уваги безпідставність звинувачення, українська сторона категорично заперечує свою причетність до того, що трапилося”, – наголосила у заяві українська сторона Спільного центру з контролю та координації. 

Наразі ситуацію із загибеллю дитини вже прокоментував спікер Державної Думи РФ В’ячеслав Володін, а Слідчий комітет РФ навіть порушив кримінальну справу.

Нагадаємо, що міни та нерозірвані снаряди, за даними ООН, становлять загрозу життю двох мільйонів людей на Сході України. Від серпня минулого року та до січня поточного на Донбасі внаслідок підриву на мінах загинули щонайменше вісім цивільних осіб.  ZMINA докладно розповідала про те, скільки дітей постраждало від мін на Донбасі і яка їм потрібна допомога.

Відомо також що незабаром Міністерство культури планує запустити в Україні масштабний проєкт з медіаграмотності, що базується на досвіді Фінляндії. Дослідження свідчать, що лише 3% українців можуть розпізнати брехню в новинах. 

Фотографія обкладинки: ЮНІСЕФ

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter