За пів року через міни на Донбасі загинули восьмеро цивільних

Дата: 11 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Від серпня минулого року та до січня поточного на Донбасі внаслідок підриву на мінах загинули щонайменше вісім цивільних осіб. Усього від початку конфлікту на Донбасі кількість пов’язаних з ним смертей серед цивільного населення досягла щонайменше 3 375 осіб.

Про це йдеться в доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини. 

Фото: Офіс ООН з координації гуманітарних питань

З 1 серпня 2020 до 31 січня 2021 року на Донбасі зафіксували 41 випадок смерті або поранення цивільних осіб: вісім загиблих (сім чоловіків і одна жінка) і 33 поранених (24 чоловіків, п’ять хлопчиків, три жінки та одна дівчинка). Монітори наголосили, що це більш ніж уполовину менше в порівнянні з попередніми шістьма місяцями, коли налічили 17 загиблих і 81 пораненого.

“Управління Верховного комісара ООН стурбоване постійною великою кількістю жертв серед цивільного населення, зокрема дітей, які виникають через вибухи мін і вибухонебезпечних залишків війни”,наголосила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер на брифінгу.

Розмінування 12 гектарів біля населених пунктів Петрівське-Богданівка. Фото: ДСНС

Управління Верховного комісара ООН відзначило поліпшення безпекової ситуації на Донбасі порівняно з лютим-липнем минулого року. Так, унаслідок активних бойових дій поранення отримали три цивільні особи, однак жодна людина не загинула. Монітори зареєстрували й чотири атаки на цивільні об’єкти, проте жодна з цих атак не призвела до пошкоджень. За попередній звітний період фахівці налічили щонайменше 62 такі випадки.

За період з 14 квітня 2014 до 31 січня 2021 року Моніторингова місія зафіксувала 3 077 смертей цивільних, пов’язаних з конфліктом, з яких 1 828 чоловіків, 1 064 жінок, 99 хлопчиків, 49 дівчаток і 37 дорослих, стать яких невідома. Включно з 298 загиблими на борту літака рейсу МН17 “Малайзійських авіаліній” 17 липня 2014 року, загальна кількість загиблих серед цивільного населення досягла щонайменше 3 375 осіб. За оцінками, кількість поранених цивільних осіб перевищує 7 000.

Нагадаємо, що, на думку міністра з питань тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, повна реінтеграція окремих районів Донецької та Луганської областей, зокрема гуманітарне розмінування, триватиме не менш ніж 25 років. Міни та нерозірвані снаряди, за даними ООН, становлять загрозу життю двох мільйонів людей на Сході України.

ZMINA докладно розповідала про те, скільки дітей постраждало від мін на Донбасі і яка їм потрібна допомога.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter