На Київщині росіяни відрізали руки пенсіонеру та залишили помирати на очах у доньки

Дата: 10 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У селищі міського типу Макарів на Київщині російські окупанти вбили пенсіонера на очах у доньки. 

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Фото: Wikimedia

Макарів розташоване на захід від Києва, в районі Житомирської траси. Бої за населений пункт розпочались майже одразу після початку повномасштабного російського вторгнення, адже контроль над ним мав велике значення для стримування наступу на столицю. За даними селищного голови Вадима Токаря, після звільнення від росіян у Макарові знайшли щонайменше 132 розстріляних тіла. 

Денісова не уточнила, коли саме стався випадок, про який вона розповіла. Омбудсман зазначила лише, що окупанти відрізали руки 80-річному чоловіку на очах його доньки. Від отриманих ран він помер.

Розповіла Уповноважена й про новий факт сексуального насильства, вчиненого російськими військовими в Ірпені. Так, двоє окупантів зґвалтували 20-річну вагітну жінку. Внаслідок цього вона втратила дитину.

Також на Херсонщині, за даними Денісової, росіяни били прикладами та палицями у присутності доньки 60-річного чоловіка. 

“Після звільнення населених пунктів від рашистських окупантів залишаються десятки й сотні закатованих, скалічених людей, які піддавалися страшним тортурам – таким є обличчя “асвабажденія”, що прийшло в Україну. Терор, жорстоке поводження та вбивства мирних жителів на окупованих територіях – це військовий злочин”, – нагадала Омбудсман. 

Напередодні Омбудсман розповіла про нові зафіксовані факти сексуального насильства, зокрема над дітьми, на Київщині.

Нагадаємо, що зі звільненої від окупантів Київщини на експертизу вивезли вже понад 400 тіл цивільних, а лише у Бучі росіяни вбили 320 людей. Майже всі вони загинули від куль. Загалом, за словами очільниці Офісу генерального прокурора Ірини Венедіктової, жертвами росіян у Київській області стали 1200 людей. 

Росія офіційно називає фото-, відеодокази та розповіді постраждалих внаслідок звірств армії РФ на Київщині фейками та запевняє – під час російської окупації там не постраждав жоден цивільний. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.

Фотографія обкладинки: AP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter