Колишній в’язень нацистських таборів загинув від російського обстрілу в Харкові: родичі просять допомоги в похованні

Дата: 21 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Харкові від російського снаряда загинув Борис Романченко – колишній в’язень нацистських таборів. 

Про це повідомили у твіттері Меморіалу Бухенвальда та Дора-Міттельбау.

Борис Романченко. Фото: твітер-акаунт Buchenwald_Dora

Борис Романченко народився 20 січня 1926 року в селі Бондарі Конотопського району на Сумщині. Чоловік пережив Голодомор, а в 15-річному віці нацисти вивезли його на примусові роботи до Німеччини. Там за спробу втечі його арештували.

До 1945 року він пройшов концтабори  Бухенвальд, Пенемюнде, Дора-Міттельбау та Берген-Бельзен і під час звільнення, за власними спогадами, важив усього 35 кілограмів. 

Після закінчення Другої світової Романченко активно розповідав про злочини нацистів та був віцепрезидентом Міжнародного комітету Бухенвальд-Дора. Останні 30 років він жив у Харкові в районі Північної Салтівки – цей район російські окупанти нещадно обстрілюють від початку повномасштабного вторгнення в Україну й до тепер.

Як розповіла онука Романченка Юлія Суспільному, останнім часом чоловік погано ходив і відмовився евакуюватися з міста. 18 березня російський снаряд влучив у квартиру, де він перебував. “Згоріло повністю все. Залишилися тільки кістки на панцерній сітці ліжка, як він і лежав”.

Борис Романченко (крайній ліворуч) разом зі своїми товаришами в Бухенвальді, 2018 рік. Фото: focus.ua

Нині рідні загиблого просять допомоги в похованні, адже приватні служби призначають за це від 23 до 25 тисяч гривень, а щоб забрати тіло – щонайменше 5 тисяч гривень. Муніципальні ж служби кажуть, що, щоб забрати тіло, треба чекати декілька місяців. 

“Я хочу дідуся поховати”, – каже онука. 

Раніше одеські євреї, які пережили Голокост, виступили із засудженням як самого факту нападу Росії на Україну, так і “псевдоісторичного обґрунтування вторгнення”.

Ми, члени Одеської регіональної асоціації євреїв – колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів, дивом вижили у вогні Голокосту і, на відміну від Володимира Путіна, на собі зазнали жаху війни та знаємо, що таке реальний нацизм, а не той, що породжений його хворими галюцинаціями під впливом його власних пропагандистів”, – йдеться в заяві, опублікованій Об’єднаною єврейською общиною України. 

Також 20 березня президент Володимир Зеленський, виступаючи перед Кнессетом Ізраїлю, порівняв війну Росії в Україні з Другою світовою, закликав ізраїльтян не бути байдужими та нагадав про російський обстріл Бабиного Яру в Києві:

“Народе Ізраїлю! Ти бачив, як російські ракети вдарили по Києву, по Бабиному Яру. Ти знаєш, що це за земля. Там поховано понад 100 тисяч жертв Голокосту. Там давні київські кладовища. Там єврейське кладовище. Туди вдарили російські ракети… У перший же день цієї війни російські снаряди вдарили по нашому місту Умань. По місту, яке відвідують десятки тисяч ізраїльтян щороку. Для паломництва на могилу цадика Нахмана. Що залишиться від усіх таких місць в Україні після цієї страшної війни? Я впевнений, що кожне слово мого звернення у ваших серцях відгукується болем”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter