Євреї – колишні в’язні концтаборів засудили розв’язану Росією війну в Україні та псевдоаргументи на її виправдання

Дата: 14 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Одеські євреї, які пережили Голокост, засуджують як сам факт нападу Росії на Україну, так і “псевдоісторичне обґрунтування вторгнення з боку РФ та її президента Володимира Путіна”.

Про це йдеться у зверненні Романа Шварцмана, керівника Одеської регіональної асоціації євреїв – колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів. Текст звернення оприлюднила Об’єднана єврейська община України. 

Роман Шварцман. Фото: dilova.com.ua

“Агресія збройних сил Російської Федерації проти суверенної Української держави, розв’язана за наказом російського президента Володимира Путіна, базується на комплексі псевдоісторичних і політичних вигадок його кишенькових істориків, політологів і пропагандистів”, – вказано в заяві.

У ній додають, що починаючи з 2014 року офіційна пропаганда РФ вселяла російській та світовій спільноті брехню про те, що керівною силою в Україні є нацистські колабораціоністи, а не демократично обраний уряд [спершу Росія намагалася виправдати розпочату нею війну “денацифікацією” України]:

“Ця брехня є виправданням для бійні, влаштованої збройними силами РФ на всій території суверенної України”. 

Автори звернення наголошують, що іменовані в російських ЗМІ як “спеціальна операція” дії їхньої держави є злочинною війною, яка несе масові втрати мирного населення, руйнування стародавніх культурних пам’яток та економічних центрів України.  

У заяві закликали Росію негайно припинити війну проти України:

“Ми, члени Одеської регіональної асоціації євреїв – колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів, дивом вижили у вогні Голокосту і, на відміну від Володимира Путіна, на собі зазнали жаху війни та знаємо, що таке реальний нацизм, а не той, що породжений його хворими галюцинаціями під впливом його власних пропагандистів. Ми переконані, що війна – не метод розв’язання проблем у взаєминах народів і держав у XXI столітті, й рішуче виступаємо за припинення злочинної агресії РФ проти братньої України, проти війни, що несе горе та страждання сім’ям обох країн. Слава Україні!” 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter