Під Маріуполем після катувань росіян помер журналіст і письменник Євген Баль

Дата: 08 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Від рук російських окупантів загинув 78-річний журналіст, письменник, волонтер, член Національної спілки журналістів та Національної спілки письменників України Євген Баль.

Про це повідомила перший секретар НСЖУ Ліна Кущ на своїй сторінці у фейсбуку.

Євген Миколайович Баль (праворуч) на зустрічі з українськими військовими. Джерело: фейсбук-сторінка Ліни Кущ

Євгена Миколайовича 18 березня 2022 року незаконно арештували російські військові у нього вдома — в приморському Мелекіному під Маріуполем.

Приводом для затримання начебто стали “компрометуючі” фото разом із українськими військовими. Росіяни обшукали будинок, а самого господаря забрали з собою. За три дні його жорстоко побитого відпустили.

“Павло Кущ устиг поспілкуватися з Євгеном Миколайовичем одразу після звільнення, благав виїхати з села. Аби не нашкодити і дати змогу виїхати, ми тримали в таємниці переслідування та сподівалися оприлюднити всю правду про злочин проти журналіста після того, як він залишить тимчасово захоплену територію”, — пише Ліна Кущ.

Проте 2 квітня Євген Баль пішов із життя: його смерть стала наслідком катувань, яким піддали журналіста-ветерана російські окупанти.

Перша секретар розповіла, що капітан 1 рангу у відставці, моряк-підводник Євген Баль останніми роками писав і видавав книги, спогади. З початку війни на Донбасі 2014 року активно включився в допомогу військовим та мирним мешканцям.

Зустрічався із морськими піхотинцями, із бійцями полку “Азов”, морськими прикордонниками, багатьма військовими підрозділами, які обороняли Маріуполь та Україну.

Був одним із активних мешканців Мелекіного, які 2014 року не дозволили підняти над селом російський прапор.

НСЖУ висловила співчуття з приводу смерті колеги Євгена Баля та вкотре заявила, що Росія цілеспрямовано переслідує українських журналістів на тимчасово захоплених територіях.

“Незаконний арешт та побиття, наслідком яких стала смерть нашого 78-річного колеги, — це ще один воєнний злочин окупантів, за який має настати невідворотне й суворе покарання”, — написала Ліна Кущ.

З початку повномасштабного вторгнення Росії українські правозахисні організації фіксують численні випадки насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів та представників місцевої влади в окупованих населених пунктах та містах в облозі, а також є випадок викрадення рятувальника, залученого до евакуації цивільних.

ZMINA підготувала список людей, про яких відомо, що вони були викрадені представниками російської окупаційної влади. Список оновлюватиметься.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter