В Україні п’ятьом незаконним “суддям” із Криму ухвалили заочні вироки за обвинуваченням у держзраді

Дата: 26 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Українські суди ухвалили заочні вироки п’ятьом незаконним “суддям” із Криму, яких напередодні звинуватили в державній зраді через перехід на службу до незаконно створених на території тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим органів.

Про це повідомила пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Кримські прокурори повідомляють, що довели в судах, що після початку тимчасової окупації півострова засуджені “зрадили присязі на вірність народу України та перейшли на службу до ворога”.

Зокрема, двоє з них обійняли посади “суддів” у незаконному “Верховному суді Республіки Крим”, двоє – у “Феодосійському” та “Євпаторійському міських судах”. Ще одна засуджена очолила “Чорноморський районний суд Республіки Крим”. 

У повідомленні Прокуратури АРК не називають імен та прізвищ підозрюваних, однак посадовець, який не був уповноважений розмовляти з медіа і захотів залишитись анонімним, повідомив Крим.Реалії, що йдеться про Валентину Горбань (Horban Valentyna, Gorban Valentina), Ісмаїла Куртлушаєва з незаконного “Верховного суду РК” (Kurtlushaiev Ismail, Kurtlushaev Ismail), Діану Бистрякову  з незаконного “Феодосійського міського суду” (Bystriakova Diana, Bistryakova Diana), Наталію Володарець із незаконного “Євпаторійського міського суду” (Volodarets Nataliia, Volodarets Nataliya) та Олену Стебівко з незаконного “Чорноморського районного суду” (Stebivko Olena, Stebivko Elena).

Громадянам України присудили покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 14 років за частиною 1 статті 111 Кримінального кодексу України (державна зрада).

Їхніх публічних коментарів щодо цих вироків наразі немає.

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

На другому парламентському саміті Кримської платформи Чехія закликала світ підтримувати Україну у звільненні її тимчасово окупованих територій. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Раніше екссекретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова. Раніше Меджліс оприлюднив алгоритм дій, як податися до кадрового резерву для роботи на деокупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter