На саміті Кримської платформи Чехія закликала світ підтримувати Україну у звільненні її тимчасово окупованих територій

Дата: 24 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Празі, Чехія, розпочався другий парламентський саміт Кримської платформи. 

Про це інформує кореспондент видання ZMINA

Спікерка Палати депутатів Чехії Маркета Пекарова Адамова сказала, що саме в захопленому 2014 року Криму росіяни почали викрадати українських дітей. 

Голова чеського сенату Мілош Вистрчил заявив, що досвід Чехії засвідчив: якщо не боротися проти агресора, його апетити обов’язково зростають. Він назвав помилкою світової спільноти відсутність реакції на російську агресію в Грузії 2008 року та 2014 року в Україні. За його словами, 2022 року світ побачив, що Володимир Путін діє, як Адольф Гітлер. 

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський назвав украй небезпечною спекуляцію щодо передання Росії Криму в обмін на мир. Він переконаний, що розшукуваний Міжнародним кримінальним судом Володимир Путін хоче знищити демократичну Україну та перетворити її “на слухняного васала Росії”

Мілош Вистрчил переконаний, що парламенти мають тиснути на свої уряди, щоб вони робили правильні кроки на підтримку України та захист демократичних цінностей. За його словами, правильним рішенням є не вірити російській брехні про мир.

Підтримуймо одне одного, не втомлюймося та не потрапляймо в пастку Путіна. Я вірю, що ми переможемо.

Мілош Вистрчил, голова сенату Чехії

Він переконаний, що принцип “один за всіх, і всіх за одного” – це гарантія перемоги свободи над диктатурою, а єдність є захистом для всіх. 

Під час виступу на саміті голова Верховної Ради Руслан Стефанчук нагадав парламентарям, що вони мають прямий мандат від виборців і можуть домагатися відновлення світового порядку. 

Він повідомив, що героїзм здатний перемогти ворога, якщо він буде озброєний, та закликав допомогти Україні з озброєнням. 

Від швидкості цих рішень залежить доля та життя людей.

Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради України

Крім того, Стефанчук закликав до посилення санкцій для послаблення російської економіки, щоб РФ припинила свою агресію. Він також закликав віднайти правові алгоритми щодо відшкодування завданого Україні російською агресією збитку за допомогою російських активів та коштів. 

“Я прошу вас, колеги, ухвалювати законодавчі ініціативи для впровадження санкцій та для унеможливлення їхнього обходження”, – сказав Руслан Стефанчук. 

Спікер українського парламенту подякував Чехії за гостинність та готовність провести другий парламентський саміт Кримської платформи. 

Напередодні Руслан Стефанчук назвав цілі другого парламентського саміту Кримської платформи в Чехії. Участь у заході беруть близько 70 парламентських делегацій з усього світу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter