Стефанчук оприлюднив цілі другого парламентського саміту Кримської платформи

Дата: 23 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук назвав цілі другого парламентського саміту Кримської платформи, що відбудеться 24 жовтня в Празі, Чехія.

Цілі голова українського парламенту опублікував на своїй фейсбук-сторінці.  

Руслан Стефанчук. Джерело: sluga-narodu.com

За його словами, мета саміту – це насамперед об’єднання та координація національних і міжнародних зусиль у питаннях:

  • деокупації Кримського півострова;
  • подальшої підтримки відновлення територіальної цілісності України;
  • шляхів України до ЄС та НАТО;
  • реалізації Формули миру президента України Володимира Зеленського. 

Стефанчук зазначив, що вже розпочав офіційний візит до Чеської Республіки, де відбудеться другий парламентський саміт.

Стефанчук повідомив, що участь у заході братимуть близько 70 парламентських делегацій з усього світу. Водночас він назвав потужною підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

23 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що, зокрема, дві близькосхідні країни – Об’єднані Арабські Емірати та Бахрейн – приєдналися до учасників Кримської платформи. Отже, за його словами, на саміті кількість учасників зросла до 67.

Кримська платформа – це ініційований Україною міжнародний консультаційно-координаційний формат, спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь на зростання загроз безпеці, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини та захист жертв російського режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Як відомо, під час першого саміту Кримської платформи 2021 року доєдналися 48 країн, 2022 року – 60.

Парламентський вимір Кримської платформи має на меті підвищити обізнаність світових лідерів та широкої громадськості про російську окупацію Криму, порушення прав людини, безпекове становище в Чорноморському регіоні, глобальну продовольчу безпеку і світовий порядок, заснований на правилах.

Під час третього саміту Кримської платформи президент Володимир Зеленський заявив, що Росія ізолювала Крим і що сучасність до півострова здатна повернути лише Україна. 

Він зазначив, що повоєнна трансформація України забезпечить для Криму такі економічні зміни, які дозволять йому працювати та бути економічно привабливим увесь рік, а не лише в сезон.

Під час третього саміту Кримської платформи в Києві стало відомо, що український уряд розробляє економічну модель розвитку Криму в межах стратегії відновлення півострова після його деокупації. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter