Уряд розробляє план економічного розвитку звільненого Криму

Дата: 24 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Уряд розробляє економічну модель розвитку Криму в рамках Стратегії відновлення півострова після його деокупації. 

Про це заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час третього саміту Кримської платформи. 

За його словами, модель складається з п’яти ключових пунктів.

Перший – це перетворити Крим на новий туристичний центр Європи з новою готельною інфраструктурою та новими публічними просторами під брендом Крим365

Другий –  з’єднання Криму з Україною, Європою та світом. 

“Півострів як частина європейського транспортного простору, інтегрованого до TEN-T. Будівництво чотирьох автобанів, двох аеропортів міжнародного рівня, демонтаж кримського мосту для безпечного мореплавства в Чорному та Азовському морях”, – сказав Шмигаль.

Третій – інтегрувати Крим до системи ENTSO-E. Крім того, планується розробка Чорноморського газового шельфу із залученням новітніх технологій. Завдяки цьому Крим стане нетто-експортером енергоресурсів. 

Четвертий – розвиток аграрного сектору. Уряд готує проєкт відновлення Каховської ГЕС для зрошення Півдня України. 

“Зробимо ставку на малі фермерські господарства, масштабуємо на Крим програму єРобота з підтримки виноградарства”, – додав Шмигаль. 

Пʼятий – створення на півострові ІТ-хабу європейського та світового рівня. Спеціальний режим для залучення інвестицій в науку, освіту й інновації. Премʼєр підкреслив, що Крим має стати українською Кремнієвою долиною.

Нагадаємо, під час третього саміту Кримської платформи до Меморандуму про відновлення Криму після його деокупації вже долучилися перші 15 великих бізнесів. Доєднатися до цього Меморандуму можна за посиланням.

Під час третього саміту Кримської платформи президент Володимир Зеленський заявив, що Росія ізолювала Крим, і що сучасність до півострова здатна повернути лише Україна. 

Він зазначив, що повоєнна трансформація України забезпечить для Криму такі економічні зміни, які дозволять йому працювати та бути економічно привабливим увесь рік, а не лише в сезон.

Як відомо, 23 серпня в Києві відбувся Міжнародний саміт Кримської платформи. Цьогоріч до Міжнародної Кримської платформи долучилися Сербія, Бахрейн, Арабські Емірати та Тиморські острови. Отже, кількість учасників Кримської платформи сягнула 67 – держави Європи та Азії, обох Америк, Африки, міжнародні організації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter