До Кримської платформи доєдналися Сербія, Бахрейн, Об’єднані Арабські Емірати та Тиморські острови

Дата: 23 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

До Міжнародної Кримської платформи долучилися Сербія, Бахрейн, Арабські Емірати та Тиморські острови. 

Про це під час третього саміту Кримської платформи заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає кореспондент видання ZMINA

Серед організацій – Всесвітня організація туризму та ЮНЕСКО. Отже, кількість учасників Кримської платформи сягнула 67 – держави Європи та Азії, обох Америк, Африки, міжнародні організації. 

Кримську платформу у Києві фізично відвідали такі офіційні делегації:

– президент Португалії Марсело Ребелу ді Соза;
– президент Литви Ґітанас Науседа;
– президентка Угорщини Каталін Новак;
– Голова президії Боснії і Герцеговини Желько Комшичем, член Президії цієї держави Деніс Бечірович;
– прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо;
– прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан.

“Наша колективна мета лишається незмінною – рухатися від окупації до звільнення Кримського півострова та інших територій України. Ми маємо працювати на користь комплексного тривалого миру України та всього регіону”, – сказав Дмитро Кулеба.

Під час відкриття саміту президент Володимир України Володимир Зеленський розповів про 25-річну незаконно затриману росіянами Леніє Умєрову, яка поїхала до себе додому в Крим через хворого на рак батька. 

Зеленський підкреслив, що основне завдання Кримської платформи – готувати деокупацію. Він наголосив, що “Україна розуміє, як повернеться і скільки кроків потрібно для цього зробити”.

Президент сказав, що саме від солідарності країн залежить, коли будуть вільні бранці Кремля Леніє Умєрова, Наріман Джелял, Владислав Єсипенко, Сервер Мустафаєв, Ірина Данилович та багато інших політичних в’язнів.  

Україна не торгує територіями, бо Україна не торгує людьми. Кожен, хто підтримав Кримську платформу, підтримав формулу миру, хто прагне завершити злочинну, неспровоковану агресію РФ, утверджує, що людське життя безцінне.

Володимир Зеленський
Президент заявив, що Україна має чітку візію того, як у Криму буде відновлене демократичне життя, коли “Україна демонтує російську тиранію на півострові”
 
Володимир Зеленський запевнив, що, щойно Збройні сили України звільнять Кримський півострів, “там буде відновлене нормальне, мирне та демократичне життя”.
 

Всюди, куди заходить Росія, встановлюється верховенство насильства. Ми ж забезпечимо верховенство права. Ми повернемо справжній сенс інфраструктурі Криму. Протягом усієї історії Криму його порти й дороги були повʼязані з Україною й усім світом. Росія спричинила ізоляцію Криму. Ми повернемо для Криму весь світ.

Володимир Зеленський
 
Водночас Володимир Зеленський зазначив, що повоєнна трансформація України забезпечить для Криму такі економічні зміни, які дозволять йому працювати та бути економічно привабливим увесь рік, а не лише в сезон.

Нагадаємо, що третій саміт Міжнародної Кримської платформи розпочнеться в середу, 23 серпня.

Кримська платформа – це ініційований Україною міжнародний консультаційно-координаційний формат, спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь на зростання загроз безпеці, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини і захист жертв російського режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Як відомо, під час першого саміту Кримської платформи 2021 року доєдналися 48 країн, 2022 року – 60. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter