Торгівля Кримом неможлива, оскільки півострів є невіддільною частиною України – Кримська платформа

Дата: 22 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Під час третього саміту Міжнародної Кримської платформи Україна артикулює низку чітких повідомлень. Зокрема, що жодної торгівлі навколо Криму не може бути й що Крим є невіддільною, інтегральною частиною України й Україна самостійно вирішуватиме, яким шляхом деокупуватиме своєї території.

Про це в переддень третього саміту Кримської платформи заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, передає кореспондент видання ZMINA

Еміне Джеппар

Під час заходу вона також наголосила на важливості консолідації всіх зацікавлених сторін довкола питання Криму.

“Чому ми сьогодні тут, чому завтра збиратиметься Кримська платформа, чому держава Україна ініціює безліч різних заходів, проєктів, ініціатив, резолюцій? Це для того, щоб усі ми мали можливість безперешкодно бути в себе на Батьківщині, в Криму, в нашому рідному домі. Коли майорітиме прапор України, кримськотатарського народу там, у Криму”, – наголосила вона.

Крім того, за словами Еміне Джапарової, третій саміт Міжнародної Кримської платформи, вперше за його історію складатиметься з внутрішньополітичного треку.

“Другу і третю панель президент України вирішив присвятити майбутньому Криму. Він дуже хоче надіслати сигнал, що буде повоєнне відновлення Криму, що буде економічне відновлення Криму, що з Криму ми зробимо нашу Кремнієву долину. І колеги з різних міністерств про це говоритимуть, бо вони працювали над відповідними стратегіями”, – додала вона.

Джапарова нагадала, що перший саміт зібрав 47 держав, другий – 59 держав. А на сьогодні, за її словами, додалося ще чотири нових учасники.

“Завдання сьогодні як мінімум зберегти тих партнерів, яких консолідували навколо, а завдання-максимум – ще й збільшити. У нас на сьогодні вже є чотири нових учасники”, – додала вона.

За її словами, архітектуру Кримської платформи, яку планували її автори із самого початку, повністю завершено – на лідерському рівні, у парламентському вимірі та в експертній мережі. Кримська платформа діяла у своєму режимі попри повномасштабну війну Російської Федерації проти України. У квітні також відбулася Перша чорноморська безпекова конференція.  

Водночас Еміне Джапарова висловила сподівання, що саміт стане черговим доказом того, що партнери приймають проактивну дипломатію України.

Нагадаємо, що третій саміт Міжнародної Кримської платформи розпочнеться в середу, 23 серпня.

 Кримська платформа – це ініційований Україною міжнародний консультаційно-координаційний формат, спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь на зростання загроз безпеці, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини і захист жертв російського режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter