Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Україна має пропрацьований погляд на відновлення українського Криму після його деокупації, тому українська влада ініціювала два напрями діяльності в межах Кримської платформи – економічний та законодавчий. 

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час відкриття другого  саміту Кримської платформи, передає кореспондент видання ZMINA

За словами президента, у межах економічної панелі саміту представлять стратегію відновлення та законодавчий фундамент для післядеокупаційного періоду. 

Президент підкреслив, що Росія перетворила Крим на депресивний та залежний регіон, “регіон височезних парканів, колючого дроту, беззаконня, на зону екологічного лиха та плацдарм для агресії та поширення горя”.

“Із 24 лютого з тимчасово окупованого Криму по наших громадах запустили 750 різних крилатих ракет. За пів року вони знищили сотні цивільних об’єктів – школи, університети, лікарні, звичайні житлові будинки”, – сказав він. 

У своїй промові президент наголосив, що для України Крим – це частина народу, нашого суспільства, а “не просто якась територія, не фішка в геополітичній грі, як це є для держави-терориста”.

Це спільнота людей, якій ми гарантуємо свободу, і повернемо Криму сучасність. Крим був і є частиною нашої країни. Півострів після деокупації разом з усією Україною приєднається до Європейського Союзу, я в цьому впевнений. Паспорт громадянина України буде і паспортом ЄС. Це буде колосальною можливістю для наших людей, які живуть на півострові.

Володимир Зеленський

На європейському майбутньому під час саміту також наголосив президент Європейської ради Шарль Мішель, нагадавши, що ЄС уже надав Україні статус кандидата на вступ. Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у своєму виступі з Брюсселя наголосила, що ЄС ніколи не визнає Крим російською територією і підтримуватиме Україну стільки, скільки це буде потрібно. 

Президент наголосив, що тільки українська держава забезпечить Кримський півострів сучасною медициною, освітньою системою та цифровою системою державних послуг.

“Україна прибере колючий дріт, який закриває шлях людям до найкращих місць, незаконні паркани, які пошматували узбережжя нашого прекрасного Криму. Вільний доступ до пляжів, реальний захист заповідних зон, історичних об’єктів забезпечить тільки Україна, а не той, хто прийшов, щоб захоплювати, красти та принижувати людина”, – сказав Володимир Зеленський. 

Президент анонсував про плани України відновити на півострові систему санаторіїв, реабілітаційних центрів, професійних закладів, що прийматимуть сотні тисяч людей щороку, мільйони туристів, дітей і дорослих, цивільних та ветеранів, українців та іноземних громадян.   

“Ніколи за української влади на півострові не було репресій, які принесла Росія з 2014 року. Україна не плюватиме на соціальні потреби пенсіонерів чи будь-кого в Криму. Україна ніколи не скаже людям: “Денег нет, но вы держитесь” і Цю фразу сказав кримчанам чинний заступник очільника Ради безпеки Російської Федерації Дмитро Медведєв.. І всі це знають”, – сказав президент України.

23 серпня в онлайн-форматі відбувся другий саміт міжнародної Кримської платформи.

“Кримська платформа” – це ініційований Україною міжнародний консультаційно-координаційний формат, спрямований на підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь на зростання загроз безпеці, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини і захисту жертв російського режиму, а також досягнення головної мети – деокупації Криму та повернення його Україні.

У другому саміті Україна, зокрема, збільшила кількість учасників платформи та розширила географію участі в Кримській платформі завдяки країнам Африканського континенту та іншого боку Атлантики. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter