Україна офіційно отримала статус кандидата на вступ в ЄС

Дата: 23 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Лідери Європейського Союзу на саміті в Брюсселі затвердили рішення надати Україні та Молдові статус кандидата на вступ.

Про це повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель у твіттері.

“Угода. Європейська рада щойно вирішила надати статус кандидата в ЄС для України та Молдови. Історичний момент. Сьогодні вирішальний крок на вашому шляху до ЄС. Вітаю Володимира Зеленського та Майю Санду та народи України і Молдови. Наше майбутнє разом”, – написав Шарль Мішель.

Рішення було схвалено на основі рекомендації Європейської комісії, наданої 17 червня.

Єврокомісія звернула увагу на те, що Україна загалом просунулася у досягненні стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини і повагу та захист меншин.

Водночас Єврокомісія у висновку щодо відповідності України вимогам для держави-кандидата запропонувала, щоби ЄС мав право скасовувати цей статус у разі, якщо Україна порушить свої зобов’язання.

ЄС не визначив точну дату, до якої Україна має довести здатність проводити реформи. В пропозиції визначено, що Єврокомісія проведе першу оцінку наприкінці 2022 року, однак для відновлення реформ в Україні мають завершитися бойові дії, тому термін може бути та, найімовірніше, буде продовжений.

Зокрема, для збереження статусу кандидата Київ має завершити призначення вже обраного на конкурсі очільника САП, провести конкурс глави НАБУ тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter