Викривача корупції з “Енергоатому” Олега Поліщука поновили на посаді

Дата: 13 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Шевченківський районний суд Києва поновив на посаді директора із запобігання і протидії корупції державного підприємства “Енергоатом” Олега Поліщука. Його звільнили після того, як він звинуватив у корупції т. в. о. президента підприємства Петра Котіна.

Про це повідомили у фейсбуку організації Transparency International Ukraine. 

Олег Поліщук отримує премію в конкурсі “Юридичної практики”, 2019 рік. Фото: “Енергоатом”

Олег Поліщук почав працювати в “Енергоатомі” директором із запобігання і протидії корупції в березні 2014 року. Також він обійняв посаду радника президента компанії. За час роботи Поліщука “Енергоатом” став першим з держпідприємств, яке почало впроваджувати прозорі закупівлі, а влітку 2015-го – першим серед державних підприємств, яке самостійно розробило і запровадило Антикорупційну програму.

У липні минулого року Поліщук скерував до Національного агентства з питань запобігання корупції та Міністерства енергетики повідомлення про можливий факт корупції, вчинений Петром Котіним, т. в. о. президента “Енергоатому”. Як повідомляли журналісти проєкту “Схеми”, державне підприємство “Центренерго” заробляє мільярди гривень на енергетичному ринку завдяки використанню виробничих потужностей атомних електростанцій, чим завдає збитків “Енергоатому”.

Правоохоронці намагалися прийти з обшуком до установи, однак Котін не допустив НАЗК до проведення перевірки, чим порушив законодавство. Також в “Енергоатомі” розпочали службову перевірку щодо Поліщука, якого на час її проведення відсторонили. Після викриття корупції проти чоловіка також розгорнули кампанію з дискредитації, а НАЗК помилково внесло його до реєстру корупціонерів на підставі наказу про звільнення. 

Фото: з відкритих джерел

“Після пів року поневірянь у пошуках здорового глузду Олег Поліщук має законні підстави повернутися працювати і працювати на підприємстві, де влаштували йому такий цирк”, – зазначають у Transparency International Ukraine.

Окрім поновлення на посаді суд також постановив стягнути з роботодавця на користь Поліщука втрачену зарплату за вимушений прогул.

Нагадаємо, що на початку року парламент ухвалив законопроєкт щодо захисту викривачів, який тільки звужував їхні права та послаблював захист. Фактично він переклав тягар доведення фактів вчинення корупції на викривача. Після закликів громадськості президент Володимир Зеленський ветував закон, однак офіційно не через критику фахівців. 

Понад половину українців називають корупцію однією з найголовніших проблем країни, однак протидія їй, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в країні. Викривачів розкрадань бюджету часто юридично переслідують, розгортають проти них дискредитаційні кампанії, їм палять будинки та навіть підкладають вибухівку під двері квартир.  

Нещодавно Європарламент визнав, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Фотографія обкладинки: legalhub.online

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter