Європарламент пропонує карати санкціями за корупцію, бо вона руйнівно впливає на права людини

Дата: 08 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликали внести до режиму глобальних санкцій ЄС у сфері прав людини покарання за корупцію. 

Про це повідомили на сайті Європарламенту.

Ухвалений у грудні минулого року Глобальний режим санкцій ЄС щодо прав людини (GHRSR), як зазначають автори резолюції, не охоплює корупції як злочину, який карається обмежувальними заходами. Парламентарі закликають Європейську комісію виступити із законодавчою пропозицією, яка розширила б сферу дії режиму на охоплення цих злочинів.

“Корупція має руйнівний вплив на стан прав людини й часто підриває функціонування та легітимність інститутів та верховенство права”, – наголошують автори резолюції. 

Депутати Європарламенту, на їхню думку, повинні мати можливість пропонувати випадки серйозних порушень прав людини, щоб підвищити легітимність режиму санкцій. Водночас рішення про застосування санкцій у межах механізму не можна буде ухвалити одноголосно, а лише кваліфікованою більшістю. 

Нещодавно опитування 40 тисяч людей у 27 країнах-членах ЄС показало, що пандемія коронавірусу загострила проблему корупції в ЄС. Майже троє з десяти жителів ЄС повідомили, що платили хабар (6%) або використовували особистий зв’язок для доступу до державних послуг (29%). Це, за розрахунками соціологів, еквівалентно більш ніж 106 мільйонам людей.

У половині країн ЄС, як показало дослідження, прем’єр-міністри та члени парламенту вважаються найкорумпованішими. Інша половина вважає найкорумпованішими керівників підприємств та банкірів.

Нагадаємо, що понад половину українців називають корупцію однією з найголовніших проблем України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter