Зеленський ветував закон про викривачів, але не через критику фахівців

Дата: 05 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями закон про викривачів, який критикували фахівці. 

Про це повідомили в Офісі президента. 

Фото: з відкритих джерел

Після ухвалення закону в парламенті експерти заявляли, що попри низку прогресивних норм документ звужує права викривачів і послаблює їхній захист, суперечить самому визначенню “викривач” і не передбачає чітких гарантій анонімності. Так, нині закон перекладає тягар доведення фактів вчинення корупційного правопорушення на викривача.

Зеленський ветував ухвалений закон через пропозицію вносити викривачів до Єдиного реєстру. До нього мали заносити дані про повідомлені викривачами можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, а також інформацію про самих викривачів, зокрема персональні дані та інформацію про стан і результати розгляду повідомлених ними фактів.

Такий підхід, як зазначив президент, не відповідає Конституції, за якою не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди.

“Ми маємо захистити викривачів, змінити підхід з точки зору їхньої безпеки, як у цивілізованих країнах. Будь-яка людина має право звернутися до правоохоронних органів, щоб повідомити про корупційні діяння”, – наголосив глава держави.

Нагадаємо, що із закликом до президента Зеленського ветувати закон раніше виступили понад 20 громадських організацій, зокрема Центр прав людини ZMINA, а також група європарламентарів

Протидія корупції в Україні, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму. Викривачів розкрадань бюджету часто юридично переслідують, розгортають проти них дискредитаційні кампанії, їм палять будинки та навіть підкладають вибухівку під двері квартир.  

Раніше ZMINA розповідала, як у держпідприємстві “Енергоатом” звільнили директора із запобігання корупції, який викрив її в керівництві.

Фотографія обкладинки: Gary Gardiner

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter