Новий закон щодо захисту викривачів звужує їхні права та послаблює захист – громадські організації

Дата: 08 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Низка громадських організацій закликає президента України Володимира Зеленського накласти вето на ухвалений 4 лютого Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів” (законопроєкт №3450) та повернути його на доопрацювання Верховній Раді.

Про це йдеться в заяві, яку підписали понад 20 громадських організацій, зокрема Центр прав людини ZMINA.

Громадські організації зазначають, що попри низку прогресивних норм закон звужує права викривачів і послаблює їхній захист, суперечить самому визначенню “викривач” і не передбачає чітких гарантій анонімності каналів.

Автори заяви зауважують, що через ухвалені в залі парламенту правки закон зазнав “насправді принципових змін”.

Так, нині закон перекладає тягар доведення фактів вчинення корупційного правопорушення на викривача, що, як наголошують автори заяви, суперечить процесуальним стандартам доказування та самій концепції інституту викривачів.

“Так, викривач має “достеменно” знати та підтвердити факти корупційного правопорушення і передавати таку інформацію саме керівнику установи, в якій працює. При цьому викривач також має “достеменно” знати, що керівник не причетний до цього правопорушення. Окреме питання до самої концепції внутрішніх каналів. Це суттєво обмежує викривача, суперечить первинному визначенню цього поняття та нівелює існування внутрішніх каналів повідомлення”, – йдеться в заяві.

Також правки передбачають, що викривач має пояснити, звідки йому стали достеменно відомі дані про вчинене правопорушення. А це, йдеться в заяві, суперечить базовим принципам захисту джерел інформації та фактично є неможливим, оскільки сам викривач і є джерелом інформації про корупцію.

Автори заяви застерігають, що всі згадані вимоги до викривачів і поданих повідомлень можуть слугувати додатковим виправданням для отримувачів повідомлень щодо їхнього ігнорування.

На переконання підписантів заяви, норми, про які йдеться, не відповідають міжнародним стандартам і найкращим практикам, спотворюють ідею попередньо підготовленого законопроєкту, порушують принцип верховенства права, створюючи “правову невизначеність”, породжують колізії з іншими законами України.

Автори заяви зауважують, що викривачі – один з ефективних елементів у системі протидії корупції. Завдяки їм можливо посилювати прозорість державного сектору та зупиняти зловживання. Дієвий інститут викривачів може реально впливати на рівень корупції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter