Група європарламентарів просить Зеленського ветувати закон про викривачів, розкритикований правозахисниками

Дата: 16 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Група депутатів Європарламенту просить президента України Володимира Зеленського ветувати і повернути на доопрацювання закон, що стосується захисту викривачів корупції.

Про це повідомляє “Європейська правда”. 

На початку лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо захисту викривачів, який розкритикували правозахисники. Експерти наголошують, що документ тільки звужує права людей, які розповідають про корупцію, та послаблює їхній захист. Так, нові норми перекладають тягар доведення фактів вчинення корупції на викривача, що суперечить процесуальним стандартам доказування та самій концепції інституту викривачів.

Окрім цього, згідно з ухваленим законом, викривач тепер має пояснити, звідки йому стали достеменно відомі дані про правопорушення, що також суперечить базовим принципам захисту джерел інформації та фактично є неможливим, адже сам викривач і є джерелом інформації про корупцію.

“Громадяни, які виступають з повідомленнями про неправомірні дії, часто зазнають шкоди за свої дії. Це заважає іншим робити те саме в майбутньому, можливо загрожуючи здоров’ю, безпеці та фінансам, і створює негативний прецедент для тих, хто діє в інтересах суспільства. Захист викривачів є важливим демократичним інструментом для забезпечення та підтримки прозорості, підзвітності та рівності”, – наголошують у своєму зверненні до Зеленського європарламентарі. 

Автори листа також зазначили, що викривачі є одними з найефективніших елементів антикорупційної системи, вони дають змогу підвищити прозорість державного сектору та зупинити зловживання. 

Нагадаємо, що із закликом до президента Зеленського ветувати закон раніше виступили понад 20 громадських організацій, зокрема Центр прав людини ZMINA.

Протидія корупції в Україні, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму. Викривачів розкрадань бюджету часто юридично переслідують, розгортають проти них дискредитаційні кампанії, їм палять будинки та навіть підкладають вибухівку під двері квартир.  

Раніше ZMINA розповідала, як у держпідприємстві “Енергоатом” звільнили директора із запобігання корупції, який викрив її в керівництві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter