З “Енергоатому” звільнили директора із запобігання корупції, який викрив корупцію в керівництві підприємства

Дата: 11 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Після звинувачень у корупції т. в. о. президента державного підприємства “Енергоатом” Петра Котіна з установи звільнили директора із запобігання і протидії корупції Олега Поліщука. 

Про це повідомив юридичний радник організації Transparency International Ukraine Олександр Калітенко у своїй колонці на сайті “Української правди”.

Олег Поліщук отримує премію в конкурсі “Юридичної практики”, 2019 рік. Фото: “Енергоатом”

Олег Поліщук почав працювати в “Енергоатомі” на посаді директора із запобігання і протидії корупції в березні 2014 року. Також він обійняв посаду радника президента компанії. За час роботи Поліщука “Енергоатом” став першим з держпідприємств, яке почало впроваджувати прозорі закупівлі, а влітку 2015-го – першим серед державних підприємств, яке самостійно розробило і запровадило Антикорупційну програму.

У липні минулого року Поліщук скерував до Національного агентства з питань запобігання корупції та Міністерства енергетики повідомлення про можливий факт корупції, вчинений Петром Котіним, т. в. о. президента “Енергоатому”. Як повідомляли журналісти проєкту “Схеми”, державне підприємство “Центренерго” заробляє мільярди гривень на енергетичному ринку завдяки використанню виробничих потужностей атомних електростанцій, чим завдає збитків “Енергоатому”.

Правоохоронці намагалися прийти з обшуком до установи, однак Котін не допустив НАЗК до проведення перевірки, чим порушив законодавство. Також в “Енергоатомі” розпочали службову перевірку щодо Поліщука, якого на час її проведення відсторонили. Після викриття корупції проти чоловіка також розгорнули кампанію з дискредитації. 

Фото з відкритих джерел

У жовтні уряд почав щодо Котіна службове розслідування, однак на час його проведення не відсторонив посадовця. Його так і не притягнули до юридичної відповідальності. Зокрема, завдяки сумнозвісному рішенню Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року, коли була скасована низка повноважень НАЗК, включно з проведенням перевірок та захистом викривачів.

Натомість з держпідприємства звільнили директора із запобігання корупції Поліщука. Останній наразі готується оскаржити своє звільнення в суді. 

Нагадаємо, що 4 лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо захисту викривачів, який, за словами експертів, тільки звужує їхні права та послаблює захист. Низка організацій уже звернулася до президента Володимира Зеленського, щоб той ветував закон. 

Відомо, що понад половину українців називають корупцію однією з найголовніших проблем України, однак, згідно з дослідженням, яке провів Центр прав людини ZMINA, протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в країні. Викривачів розкрадань бюджету часто юридично переслідують, розгортають проти них дискредитаційні кампанії, їм палять будинки та навіть підкладають вибухівку під двері квартир.  

Докладніше про те, скільки та яких випадків переслідування активістів зафіксували минулого року, читайте в матеріалі ZMINA.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter