Викривача корупції з “Енергоатому” внесли до реєстру корупціонерів НАЗК: він каже про помилку

Дата: 03 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Правоохоронці з НАЗК внесли колишнього голову Дирекції із запобігання і протидії корупції  державного підприємства “Енергоатом” Олега Поліщука до реєстру корупціонерів. Звільнений після розповідей про корупцію в керівництві викривач каже про помилку правоохоронців. 

Про це Олег Поліщук повідомив на сторінці у фейсбуку. 

До реєстру Поліщука внесли на підставі наказу про звільнення, яке викривач називає нікчемним. Причиною потрапляння до списку стало нібито нестворення Поліщуком на посаді директора із запобігання і протидії корупції захищених каналів зв’язку, а також невпровадження механізмів заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупції.

“Мене внесли в реєстр на підставі нікчемного наказу, оспореного мною до суду і щодо якого проходить перевірка НАЗК на предмет його суперечності Закону України “Про запобігання корупції”. Дивно, чи не так?” – запитує викривач. 

За час роботи Поліщука на посаді директора із запобігання корупції “Енергоатом” став першим з держпідприємств, яке почало впроваджувати прозорі закупівлі, а влітку 2015-го – першим серед державних підприємств, яке самостійно розробило і запровадило Антикорупційну програму. Щодо захищених каналів зв’язку на підприємстві, то, за словами викривача, він ініціював питання впровадження цієї системи в травні минулого року, однак уже через декілька місяців його звільнили. 

Олег Поліщук отримує премію на конкурсі “Юридичної практики”, 2019 рік. Фото: “Енергоатом”

Наразі Поліщук подав скаргу до НАЗК з приводу внесення до реєстру і правоохоронці вже почали перевірку. 

“За що мене внесли в реєстр? Хочу почути публічну позицію. Оскільки в мене жодних пояснень з цього приводу не брали. Так, закон цього не вимагає, але ж він і не вимагає вносити в реєстр корупціонерів при відсутності вчинення корупційного правопорушення чи правопорушення, пов’язаного з корупцією”, – наголосив Поліщук. 

Нагадаємо, що на початку лютого Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо захисту викривачів, який, за словами експертів, тільки звужує їхні права та послаблює захист. Низка організацій уже звернулася до президента Володимира Зеленського, щоб той ветував закон. 

Відомо, що понад половину українців називають корупцію однією з найголовніших проблем України, однак, згідно з дослідженням, яке провів Центр прав людини ZMINA, протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в країні. Викривачів розкрадань бюджету часто юридично переслідують, розгортають проти них дискредитаційні кампанії, їм палять будинки та навіть підкладають вибухівку під двері квартир.  

Докладніше про те, скільки та яких випадків переслідування активістів зафіксували минулого року, читайте в матеріалі ZMINA.

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter