Відомі діячі культури та журналісти записали відеозвернення на захист Довженко-Центру

Дата: 01 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Українські діячі та діячки культури, журналісти та громадські діячі випустили відеоролик “Українська кіноспільнота та громадянське суспільство на захисті Довженко-Центру”.

Відео доступне до перегляду в ютубі, повідомили на сторінці Центру у фейсбуку.

Підтримати ініціативу зголосилося стільки бажаючих, що довелося готувати дві версії відео — коротку та довгу. Серед тих, кого можна побачити й почути на відео: журналістка Яніна Соколова, театрально-музичний гурт DAKH DAUGHTERS, режисери Роман Бондарчук і Дмитро Сухолиткий, письменник, перекладач, музикант, громадський діяч Сергій Жадан, журналіст, письменник і публіцист Віталій Портніков та інші.

У зверненні журналісти, інтелектуали, кінематографісти, громадські діячі заявили про фактичне знищення Довженко-Центру — культурного центру, музею кіно та найбільшого кіноархіву України — й висловили свою категоричну незгоду з рішенням Держкіно про нібито його реорганізацію.

Коротка версія — це змонтований ролик, де обрані найточніші тези, що пояснюють важливість Центру для українського та світового культурного контексту.

Водночас повна оприлюднена без змін та монтажу, тут можна почути кожного/-ну, хто висловлюється проти знищення Довженко-Центру.

Відео супроводжують вимоги діячів, що стали на захист Центру, а саме:

  • скасувати наказ про “реорганізацію” Довженко-Центру;
  • призначити на посаду генеральної директорки Центру Олену Гончарук, яка вже виграла прозорий конкурс;
  • надати Довженко-Центру статус Національного кінофонду де-юре;
  • відправити у відставку керівництво Держкіно — голову Марину Кудерчук і її заступників, дії яких призвели до поглиблення кризи в українському кінематографі;
  • зібрати круглий стіл з представниками влади й українських кіноорганізацій з персональним членством щодо призначення нового керівництва Держкіно на прозорому і публічному конкурсі;
  • провести прозорі вибори в раду Держкіно в березні наступного року;
  • спільно з громадськістю створити цілісну стратегію розвитку кіногалузі.

Раніше на захист Довженко-Центру виступили Національна спілка кінематографістів України та Національна спілка кінокритиків.

Нагадаємо, що 2 листопада Держкіно відсторонило від виконання обов’язків в. о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук і призначило на її місце іншу людину. Нею стала Юлія Каждан: журналісти “Слідство.Інфо” дізналися, що раніше вона займалася бухгалтерським обліком, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію і не має жодного досвіду роботи у сфері кіноіндустрії.

У Держкіно заявили, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. Вона залишиться очільницею Музею кіно Довженко-Центру, а на посаду гендиректора проведуть конкурс. Ексочільниця також зможе взяти в ньому участь. Положення про порядок проведення конкурсу можна дізнатися тут.

Кадрові зміни в Довженко-Центрі відбулися всього за декілька днів після того, як центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію.

Зробити це рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”.

8 листопада Каждан прийшла до Довженко-Центру, щоб розпочати роботу, але колектив до будівлі її не пустив.

Наступного дня Держкіно виступило зі зверненням до команди центру з проханням дотримуватися норм законодавства та допустити т. в. о. гендиректора до виконання обов’язків.

Уже 10 листопада до Довженко-Центру прийшли з обшуками силовики. За даними “Детектора медіа”, рішення про проведення слідчих дій ухвалили через справу про зловживання владою одним з колишніх керівників установи.

Колектив центру закликав українців до громадського контролю ситуації у своїх публічних просторах.

15 листопада стало відомо, що реорганізацію Довженко-Центру тимчасово зупинили.

18 листопада новопризначена виконувачка обовʼязків директора державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” звільнилася з посади. На її місце призначили Андрія Алфьорова — режисера, куратора, автора виставкового музейного проєкту “Польоти уві сні та наяву” про однойменну культову кінострічку Романа Балаяна, що реалізовувався в Центрі, кінокритика, члена міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

Також відомо, що колектив Центру подав позов до суду, вимагаючи скасувати наказ №100 Держкіно про його реорганізацію. Перше підготовче засідання у справі відбулося 29 листопада. На ньому суддя ухвалив рішення про перенесення судового розгляду на 20 грудня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter