Держкіно звільнило директорку Довженко-Центру та призначило замість неї дресувальницю собак

Дата: 02 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Від виконання обов’язків в.о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка відсторонили Олену Гончарук. 

Про це повідомили в Держкіно. 

Фото: Вечірній Київ

Гончарук залишиться очільницею Музею кіно Довженко-Центру, а на посаду генерального директора центру проведуть конкурс. 

У Держкіно кажуть, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. 

“Восьмий місяць поспіль 40% державного бюджету України йдуть на зміцнення та забезпечення армії, у 2023 році цей відсоток зросте до 50%. Для зменшення навантаження на бюджет нагальним нині є питання аудиту та оптимізації роботи державних підприємств”, – говорять в агентстві. 

До моменту обрання нового генерального директора центру посаду Гончарук обійматиме “професійний кризовий менеджер, який має усунути недоліки, виявлені під час перевірки, та налагодити фінансово-господарську діяльність”. Його імені посадовці не називають, але журналістам “Української правди. Життя” вдалося дізнатися, що йдеться про Юлію Каждан

“Ця людина не братиме участі в майбутньому конкурсному відборі… Виконувач обов’язків директора Довженко-Центру перебуватиме на цій посаді не більше трьох із половиною місяців”, – запевняють у Держкіно. 

У відкритих даних є інформація про Юлію Каждан – керівницю кінологічного центру “Ерсте Хунд”, підприємства з діяльністю у сфері права “Джулія” та юридичної фірми “Каждан та партнери”. Жодне з цих місць не повʼязане зі сферою кіно.

У Держкіно наголосили, що Гончарук зможе взяти участь у новому конкурсі. 

Одне з приміщень Довженко-Центру. Фото: tyktor.media

Активісти, які стежать за ситуацією щодо центру, з обуренням сприйняли новини про кадрові зміни. До прикладу, кінорежисерка Ірина Цілик, коментуючи подію, сказала, що вона вразила її своєю абсурдністю. 

“Ми, прямо скажемо, не маємо нічого проти собак, але кіноархіви і кінологія – це трохи різні речі. Я, чесно кажучи, оніміла. Скажіть мені, ми чогось не зрозуміли? Це такий жарт?” запитала вона. 

Гончарук ситуацію зі звільненням публічно поки не коментувала. 

Нагадаємо, що кадрові зміну в Довженко-Центрі відбулися всього за декілька днів після того, як центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію.

Зробити це рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”. 

Фотографія обкладинки: Валерія Мезенцева 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter