Реорганізація Довженко-Центру: парламентський комітет рекомендував скасувати наказ

Дата: 26 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Комітет гуманітарної та інформполітики Верховної Ради рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо реорганізації Довженко-Центру.

Таке рішення народні депутати ухвалили одностайно під час засідання комітету 26 серпня 2022 року, пише “Детектор медіа”.

Джерело: фейсбук-сторінка Довженко-Центру

У обговоренні також взяли участь керівниця Держкіно Марина Кудерчук, керівниця Довженко-Центру Олена Гончарук, ексголова Державної служби кінематографії, директор Інституту культурології НАМ України Ганна Чміль, кінокритик і кінознавець Сергій Тримбач, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та інші.

На думку більшості членів комітету, цей наказ є незаконним, а реорганізація підприємства під час війни — не на часі.

Заступник голови комітету Павло Сушко обурений тим, що про наказ і реакцію на нього спільноти він дізнався з соцмереж. Він запропонував надалі плани щодо реорганізації чи ліквідації попередньо обговорювати в профільному комітеті.

Члени комітету на засіданні також обговорили інформацію Кудерчук про те, що наразі кошти на виробництво фільмів не виділяються. Проте відомо, що в державному бюджеті на Держкіно 2022 року передбачено 90 млн гривень. За словами Кудерчук, ці кошти йдуть лише на заробітні плати.

“Ми наразі намагаємося розрахуватися з боргами за вже виготовлені фільми, але це дуже важко”, — уточнила вона.

Водночас члени комітету вважають, що під час війни виробники українських фільмів не мають права простоювати, вони повинні робити фільми про українських героїв.

Гончарук звернула увагу на обсяг фінансування Довженко-Центру: на рік установа має 7 мільйонів гривень державної підтримки. Це фактично бюджет фільму “Скажене весілля-3”, яке профінансувала держава, сказала керівниця Центру.

Раніше рішення про реорганізацію Довженко-Центру “сумнівним і непрозорим” назвала Громадська рада при Держкіно. Її члени вимагали відкликати його.

Нагадаємо, що 17 серпня Довженко-Центр на своїй сторінці у фейсбуку заявив про наказ Державного агентства України з питань кіно про реорганізацію установи. У самому Центрі це назвали “фактичною ліквідацією”.

Зі свого боку в Держкіно сказали, що Довженко-Центр планують реорганізувати, а не ліквідувати.

У Мінкульті наголосили, що виступають проти ліквідації Центру і підтвердили, що наразі йдеться лише про його реорганізацію.

Проти реорганізації Довженко-Центру виступили Мистецький арсенал, Український інститут та Український ПЕН.

На сайті Кабміну зареєстрували петицію №41/004804-22еп про скасування реорганізації Довженко-Центру. Станом на сьогодні, 26 серпня, вона набрала 17 608 голосів із 25 тисяч необхідних для розгляду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter