Нова керівниця Довженко-Центру практикує гіпноз і не має досвіду роботи в кіноіндустрії — “Слідство.Інфо”

Дата: 03 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Новопризначена Держкіно виконувачка обов’язків директора Довженко-Центру Юлія Каждан займалася бухгалтерським обліком, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію і не має жодного досвіду роботи у сфері кіноіндустрії. 

Про це йдеться в публікації “Слідство.Інфо”.

Журналісти дізналися, що останній рік жінка у соцмережах активно пропонує консультації з гіпнотерапії та психосоматики, зокрема, в її психологічному блозі можна прочитати про “кінофобію” — страх перед собаками.

За даними ЗМІ, на сторінці в інстаграмі Каждан називає себе “кризовим психологом”. Водночас у повідомленні Держкіно про призначення її назвали “кризовим менеджером”.

Керівниця “Слідство.Інфо” Анна Бабінець на своїй сторінці у фейсбуку написала, що журналістці агенції журналістських розслідувань вдалося записатися до Каждан на сеанс гіпнозу. За словами медійників, та детально розповіла їй, як і від чого може вилікувати сеансами гіпнозу, приділивши цьому 12 хвилин робочого часу.

“Одразу після цього я набрала Юлію Каждан за цим же номером, представилася журналісткою і попросила прокоментувати її призначення — вона відмовилася говорити, бо, як сказала, дуже зайнята”, — розповіла Бабінець.

Також журналісти з’ясували, що фірми Каждан фігурували у кримінальних провадженнях. 2005 року вона стала засновницею ТОВ “Юридична фірма “Каждан та партнери”, що працює у сфері бухгалтерського обліку й аудиту. До осені 2012-го Каждан була власницею і керівницею компанії. Після цього фірму переписали на мешканця міста Мукачевого Закарпатської області Вілмоша Деме. Він є її власником і керівником донині.

У 2007–2011 роках фірма декларувала багатомільйонний виторг — до 19 мільйонів гривень. Вона фігурує у кримінальному провадженні від 29.05.2015 щодо зловживання владою або службовим становищем. Згідно з матеріалами судової ухвали, впродовж 2012 року (до вересня) власницею фірми залишалася Каждан, пишуть журналісти.

Каждан разом із сестрою Яніною 2011 року стала співзасновницею ТОВ “Консалтингова компанія “Глікберг та партнери”. Згодом власником і керівником фірми став Косенко Михайло Петрович. Змінилося також місце реєстрації фірми. За даними YouControl, 2013 року фірма мала до 24 мільйонів гривень виторгу.

9 квітня 2014 року слідчий з управління фінансових розслідувань намагався через суд отримати доступ до бухгалтерських документів указаної фірми у справі про ухилення від сплати податків, проте суддя йому відмовив. Власницями фірми на той момент були сестри Каждан.

Нагадаємо, що 2 листопада Держкіно відсторонило від виконання обов’язків в. о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук і призначило на її місце іншу людину. Її імені посадовці не назвали, але журналістам “Української правди. Життя” вдалося дізнатися, що йдеться про Юлію Каждан — керівницю кінологічного центру “Ерсте Хунд”, підприємства з діяльністю у сфері права “Джулія” та юридичної фірми “Каждан та партнери”. Жодне з цих місць не повʼязане зі сферою кіно.

У Держкіно кажуть, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. Вона залишиться очільницею Музею кіно Довженко-Центру, а на посаду гендиректора проведуть конкурс. Ексочільниця також зможе взяти у ньому участь.

Кадрові зміни в Довженко-Центрі відбулися всього за декілька днів після того, як центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію.

Зробити це рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter