Поліція, прокуратура та СБУ прийшли з обшуками до Довженко-Центру

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Поліція, прокуратура та Служба безпеки України 10 листопада прийшли з обшуками до Довженко-Центру, в будівлі установи проводяться слідчі дії.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Центру.

Джерело: ukrainer.net

За інформацією у соцмережі від колективу Довженко-Центру, шукають документи, пов’язані із забудовником (Ред. — A Development). Офіційної інформації щодо причини та результатів слідчих дій поки що немає.

Обшуки в установі прокоментувала артоглядачка Лєна Чиченіна на своїй сторінці у фейсбуку.

“Зустрічаємо нову серію. В Довженко-центр завітала прокуратура та СБУ. Тим часом багато людей продовжує запитувати: а з чого взагалі розвелася уся ця карколомна історія? Найочевидніша версія — хочуть віджати приміщення. Це велика будівля на Васильківській 1 біля метро Голосіївська. Поряд — ЖК White Lines”, — написала вона.

Вона нагадала, що забудовник у різних роликах демонстрував принаймні два варіанти того, який вигляд матиме Довженко-Центр в контексті цього ЖК. Також вони стверджували, що забудовник оновить фасад інституції, щоб вона гармоніювала “з усім цим лакшері-сегментом”.

“Ну або там буде торговий центр. Прям не знаю, у який варіант вірити. Зважаючи, що з будівлі намагаються усе поперекидати в інші місця”, — пише Чиченіна.

Раніше забудовник житлового комплексу White Lines повідомляв, що будівля Довженко-Центру залишиться у власності держави й не входить до проєкту забудови.

“Кілька років тому ми дійшли принципових домовленостей із Довженко-Центром, на підставі яких погодили з керівництвом Центру проєкт Договору організації містобудівної діяльності”, — наголошували у повідомленні.

Забудовник заявив про намір виконати реконструкцію та утеплення фасадів Центру, провести благоустрій внутрішнього двору, відремонтувати бомбосховище та пристосувати його під фільмосховище. Обсяг інвестицій — близько 27 млн гривень.

Водночас Центр дозволив забудовнику надбудувати металеву конструкцію над бомбосховищем, яка дозволить зберегти єдину візуальну лінію фасаду, йдеться в повідомленні.

Проєкт новобудови. Джерело: фейсбук-сторінка White Lines

Силовики прийшли до Довженко-Центру наступного дня після візиту новопризначеної кризової менеджерки Юлії Каждан. Вона і заступник голови Держкіно Максим Александров зустрілися з колективом установи біля будівлі Центру, але всередину їх не пустили.

Учасники зустрічі висловили недовіру Держкіно і незгоду з його рішеннями стосовно Довженко-Центру. За словами ексочільниці установи Олени Гончарук, команда Центру “чинитиме спротив”, поки не побачить планів діяльності новопризначеної кризової менеджерки.

Наступного дня пресслужба Держкіно виступила зі зверненням щодо ситуації, що склалася.

В установі пояснили, що Каждан призначили “саме для аудиту діяльності та усунення встановлених перевіркою порушень”. При відборі кандидатів перевага надавалася тим, хто має юридичну освіту. За результатами кількох співбесід вибір зупинили на Юлії Каждан, оскільки вона “має фахову юридичну освіту, досвід роботи аудитором і не претендує на посаду керівника Центру на постійній основі”.

“Вона має лише допомогти налагодити юридичну та фінансову роботу Центру та передати всі справи майбутньому переможцю конкурсного відбору”, — йдеться в повідомленні.

У Держкіно підкреслили, що завданням тимчасового керівника Центру є “повний та об’єктивний аналіз фінансово-господарської діяльності державного підприємства та виправлення виявлених перевіркою Держкіно порушень”.

У зверненні говориться про те, що під час аудиту було встановлено: приміщення Центру “переоцінюються не всім майновим комплексом, як це передбачає законодавство, а вибірково: попри запити, документів щодо підстав переоцінок та звітів оцінників від закладу також не отримано”.

“З відкритих джерел (сайт Prozorro)… комісією було отримано інформацію, що Центр сплачував кошти своєму колишньому керівникові за консультування в питаннях управління Центром: робилося це за кошти, отримані від держави на фінансову підтримку основної статутної діяльності Центру. І це лише деякі з встановлених порушень”, — йдеться в повідомленні.

В установі пояснили, що метою відомства залишається збереження державного майна, архівного, музейного та фільмофонду Довженко-Центру. Зараз питання віднесення фондів Центру до Національного архівного фонду та Музейного фонду залишаються неврегульованими, бо він не є ні архівом, ні музеєм.

“Для розв’язання питання збереження колекцій Довженко-Центру та включення їх до відповідних фондів запропоновано провести експертизу всіх об’єктів, що зберігаються в Центрі. Для цього зараз утворюється міжвідомча комісія із залученням фахівців Держкомархіву, МКІП, Держкіно та представників Довженко-Центру”, — йдеться в публікації.

Держкіно звернулося до колективу Довженко-Центру з вимогою дотримуватися норм законодавства та допустити т. в. о. гендиректора Центру Юлію Каждан до виконання обов’язків. 

Нагадаємо, що 2 листопада Держкіно відсторонило від виконання обов’язків в. о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук і призначило на її місце іншу людину. Нею стала Юлія Каждан — журналісти “Слідство.Інфо” дізналися, що раніше вона займалася бухгалтерським обліком, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію і не має жодного досвіду роботи у сфері кіноіндустрії.

У Держкіно заявили, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. Вона залишиться очільницею Музею кіно Довженко-Центру, а на посаду гендиректора проведуть конкурс. Ексочільниця також зможе взяти в ньому участь. Положення про порядок проведення конкурсу можна дізнатися тут.

Кадрові зміни в Довженко-Центрі відбулися всього за декілька днів після того, як центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію.

Зробити це рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter