Колектив Довженко-Центру зустрівся з Юлією Каждан: до приміщення новопризначену керівницю не пустили

Дата: 08 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Команда Довженко-Центру 8 листопада вперше зустрілася з призначеною Державним агентством з питань  кіно кризовою менеджеркою Юлією Каждан на порозі біля входу до офісу: всередину співробітники її не пустили.

Разом з Каждан на зустріч прийшов заступник голови Держкіно Максим Александров, про це стало відомо з трансляції на фейсбук-сторінці Центру. 

Джерело: скриншоти з відео трансляції на фейсбук-сторінці Довженко-Центру

У присутності журналістів новопризначена керівниця відповіла на питання колективу. Зокрема, розповіла, що цю роботу їй запропонувала перша заступниця голови Держкіно Юлія Шевчук. Співбесіду з нею провела голова Держкіно Марина Кудерчук.

Каждан уточнила, що є засновницею кінологічного центру, однак не кінологиня, гіпноз дійсно практикує. Все це її хобі, а людям “просто цікаво ставити таке в заголовки”.

Вона пояснила, що її призначили на посаду в Центрі на короткий період: вона має усунути недоліки, виявлені під час перевірки, та налагодити його фінансово-господарську діяльність. Участі в конкурсі на посаду генерального директора Довженко-Центру вона не братиме.

Водночас колектив Довженко-Центру закликав Держкіно і Міністерство культури не знищувати Довженко-Центр і кіноспадщину України.

Як сказала нещодавно відсторонена виконувачка обов’язків керівниці Довженко-Центру Олена Гончарук, вони змогли повернути Україні феномен українського кіно. Але зараз у команди немає розуміння, що буде з їхніми напрацюваннями надалі й чи не відбудеться знищення Центру.

Учасники зустрічі висловили недовіру Держкіно і незгоду з його рішеннями стосовно Довженко-Центру.

Команда центру “чинитиме спротив”, поки не побачить планів діяльності новопризначеної кризової менеджерки, сказала Гончарук.

Нагадаємо, що 2 листопада Держкіно відсторонило від виконання обов’язків в. о. генеральної директорки Національного центру Олександра Довженка Олену Гончарук і призначило на її місце іншу людину. Її імені посадовці не назвали, але журналістам “Української правди. Життя” вдалося дізнатися, що йдеться про Юлію Каждан – керівницю кінологічного центру “Ерсте Хунд”, підприємства з діяльністю у сфері права “Джулія” та юридичної фірми “Каждан та партнери”. Жодне з цих місць не повʼязане зі сферою кіно.

Згодом журналісти “Слідство.Інфо” дізналися, що новопризначена Держкіно виконувачка обов’язків директора Довженко-Центру займалася бухгалтерським обліком, заснувала кінологічний центр та практикує гіпнотерапію і не має жодного досвіду роботи у сфері кіноіндустрії.

У Держкіно кажуть, що причиною звільнення Гончарук стали результати аудиту. Вона залишиться очільницею Музею кіно Довженко-Центру, а на посаду гендиректора проведуть конкурс. Ексочільниця також зможе взяти в ньому участь.

Кадрові зміни в Довженко-Центрі відбулися всього за декілька днів після того, як центр подав судовий позов до Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про реорганізацію.

Зробити це рекомендував і парламентський Комітет гуманітарної та інформполітики, а також громадська рада при Держкіно, яка назвала рішення щодо реорганізації “сумнівним і непрозорим”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter